Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronakurvan i Skåne kan nå sin topp till julhelgen

Med den snabba smittutvecklingen kan Coronakurvan nå sin kulmen mellan Lucia och trettonhelgen. Det är vad Region Skåne har att förbereda sig för. I det allra värsta scenariet med 250 inlagda på vårdplatser och 30 på iva.

Det är i så fall tre gånger så hög belastning på den skånska sjukvården som vid de högsta topparna i våras, då som mest 91 covid-patienter låg inne.
– Men det är viktigt att detta är just scenarier att förhålla sig till när vi diskuterar strategier. Vi följer dem för att kunna göra riktiga långsiktiga prognoser, säger Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab.
Bild: Fredrik Hedenskog
Men scenarierna visar ändå hur utvecklingen kan bli, och vad sjukvården måste planera för. Det bygger på teoretiska uträkningar och den värsta varianten, scenario 1, är baserad på förloppet i våras exempelvis i Stockholm.
Just nu pekar den verkliga utvecklingen av sjukhusinläggningar emellertid brantare uppåt än det värsta scenariet.
– Ja, och tyvärr kan vi inte med säkerhet säga att vi brutit kurvan. Vår förhoppning är att de skärpta allmänna råden för Skåne ska leda till det – men vi vet inte, säger Mats E Persson.
– Men om alla följer de råden kan kurvan plana ut tidigare.
Kurvorna över vårdbelastningen har tagits fram av Region Skånes analysgrupp och redovisas för sjukhusledningarna.
På sjukhusen i Skåne pågår nu febrila förberedelser för att utöka antalet vårdplatser för covid-sjuka och anställda flyttas om för att bemanna dem.
Bild: Fredrik Hedenskog
På Sus finns en planering för att stegvis till december kunna öppna över 200 vårdplatser i både Lund och Malmö. Det finns också beredskap för att öppna fler iva-platser, men ännu så länge beräknas de 65 platser som finns i Skåne räcka till – eftersom färre covid-patienter hamnar i respirator nu.
Det skapar hård press, särskilt som sjuktalen bland de vårdanställda också skjuter i höjden.
Hur det blir med personalens julledigheter är ännu så länge osäkert.
Jan Lundin, förhandlingschef på Region Skåne, sade i veckan till HD och Sydsvenskan att man jobbar för att kunna bevilja personalen julledigheter i så stor omfattning som möjligt.
– Det finns en planering. Men den är ju helt avhängig av hur situationen utvecklar sig, och om de nya restriktionerna får effekt och genomslag, säger han.
– I våras fick vi liknande frågor om sommarsemestrarna. Då lyckades vi ändå i stort sett genomföra en normal semesterplanering. Det är vårt mål för julen – samtidigt som vi måste vara realistiska och ha en annan planering för ett scenario som är väsentligt svårare.
Gå till toppen