Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Efterklokt i coronasmittans tid.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

De efterkloka.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson lade under fredagen fram sin alternativa plan för att bekämpa smittspridningen. Den stora enighet som rådde under pandemins inledningsskede är alltså som bortblåst:

Annons

"Regeringen måste omedelbart sluta skylla sina egna brister och misstag på landets regioner och kommunernas äldreboenden", konstaterade de två moderaterna på DN Debatt.

Annons

Bland annat efterlyser det största oppositionspartiet mer provtagning, ökad smittspårning och en delvis annorlunda ekonomisk strategi än den regeringen och samarbetspartierna C och L kommit överrens om. Den har i Moderaternas ögon för stort fokus på tiden efter coronapandemin, dit det tyvärr ännu är väldigt långt. Istället borde politiken koncentrera sig på att så långt som möjligt förhindra att jobb, företag och hela branscher riskerar att försvinna om stöd uteblir.

"Inget är lättare än att vara efterklok, men det är viktigt att öppet erkänna att den tidiga höstens bedömning av smittspridning slog fel", konstaterar Kristersson och Svantesson.

Mest optimalt vore om regering och opposition enades om vilken efterklok strategi som är bäst.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy