Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots domen – SD vill fortsatt se slöjförbud i Vellinge

Förvaltningsrätten har stoppat slöjförbuden i Skurup och Staffanstorp – men det hindrar inte SD Vellinge. Partiet går vidare med sin motion och hoppas på uppbackning av Moderaterna.

”Man ska inte se mellan fingrarna på tvånget många flickor har med att dölja hår eller ansikte”, säger Karl-Johan Persson, gruppledare i SD Vellinge.Bild: @imageAuthorName
Sommaren kantades av flera turer kring Sverigedemokraternas försök att införa ett slöjförbud i Vellinge. I slutet av juni drog partiet tillbaka sin första motion eftersom den enligt gruppledare Karl-Johan Persson inte höll måttet ”juridiskt”.
Det gick några dagar – sedan la SD fram en ny och omformulerad motion.
Då hade man slopat en tidigare att-sats om att ”utreda möjligheten” att införa förbudet. Istället föreslår partiet nu att kommunen omedelbart inför ett skarpt förbud mot ”religiös huvudbonad som har syftet att dölja elever och personal” i Vellinges grundskolor.
– Då, precis som idag, finns det ingen klarhet juridiskt om man får lov att tillämpa ett sådant förbud, så vi förstår att det inte går att utreda. Det är bättre att besluta om ett förbud – det finns ju redan i Skurup och Staffanstorp, säger Karl-Johan Persson.
Tidigare i veckan kom domar i förvaltningsrätten som innebär att förbuden stoppas i de båda kommuner han nämner. Men Karl-Johan Persson ser inte att det bromsar partiets planer för Vellinges del.
– Det är överklagat, så det öppnar en dörr, säger han och hänvisar till att rättsläget skulle kunna förändras i en högre instans.
Rätten menar att förbudet inskränker religionsfriheten. Hur ser du på det?
– Jag får återkoppla till det överklagande som gjorts, då är domen inte klar.
Varför är det så viktigt att införa förbudet?
– Man ska inte se mellan fingrarna på tvånget många flickor har med att dölja hår eller ansikte.
Upplever du att det finns sådana problem i Vellinge kommun?
– Nej, inte i dagsläget. Men jag tycker ändå det är viktigt att vi har förbudet för att visa att det är detta Vellinge kommun står för. Det är signalpolitik.
Anser du att alla uttryck för religion ska rensas bort ur skolvärlden?
– Det är inget vi har sagt per automatik med den här motionen, säger Karl-Johan Persson.
– Det är väl bara slöja som döljer av religiösa skäl, som jag vet.
”Hedersförtryck i alla dess former måste motarbetas och individens rätt stärkas”, säger Carina Wutzler (M).Bild: Hussein El-alawi
Kommunalrådet Carina Wutzler (M) säger att hon är ”mycket tveksam” till om ett förbud skulle hjälpa flickor som är utsatta för förtryck.
– Jag tror att andra insatser är viktigare – att vi står upp för alla individers rätt att bestämma vad man ska ha på sig eller inte ha på sig. Det innebär såklart att ett barn inte får tvingas bära slöja.
Hon menar istället att det förebyggande arbetet och insatser mot hedersförtryck måste ske inom skola och socialtjänst.
– Ett slöjförbud skulle inte stötta eller hjälpa barnet, frågan är mer komplex än så.
I Staffanstorp lanserades slöjförbudet av Moderaterna. I Skurup drevs SD:s ursprungsmotion igenom med uppbackning av samma parti.
– Vi beklagar oss lite över att M Vellinge inte står upp för det man gör i Skurup och Staffanstorp, säger Karl-Johan Persson.
Carina Wutzler kontrar:
– Vi grundar inte våra ställningstaganden på hur andra kommuner gör – vi gör våra egna bedömningar.
SD-motionen var nyligen uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, och ska nu vidare för beredning i utbildningsnämnden.
Gå till toppen