Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Brexit riskerar att torska på fisket.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Få saker skulle som fisket kunna stå som symbol för Europatanken och för hur öppen handel utan gränshinder mellan stater enkelt tillgodoser olika önskemål och bygger välstånd tvärs över gränser.

Ändå ser fisket ut att bli stötestenen i förhandlingarna om Storbritanniens relationer med EU efter nyår.

Tiden är på väg att rinna ut för ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien. Landet trädde ut ur unionen den sista januari i år och på de elva månaderna fram till nyår var det meningen att ett nytt avtal mellan de två skulle komma på plats. Visserligen tillstötte coronapandemin, som ytterligare försvårande omständighet, men parterna har haft väldigt svårt att närma sig varandra även utan en pandemi att skylla på.

Annons

Med tanke på att alla inblandade länders parlament, plus Europaparlamentet, måste ratificera det nya avtalet innan det kan träda i kraft blir det mer och mer sannolikt att en hård brexit, alltså ett avtalslöst tillstånd, inträffar den 1 januari. I så fall börjar en mängd tullar, tariffer och andra handelshinder att gälla; de ekonomiska och praktiska konsekvenserna är svåra att förutsäga.

Annons

Förutom svårigheter att komma överens om framtida regeltolkningar och statliga stöd har även fisket visat sig vara en mycket hård nöt att knäcka. Detta trots att denna näring utgör någon ynka procent av såväl Storbritanniens som EU:s ekonomi.

EU-journalisten Ylva Nilsson har gjort en lysande genomgång av detta på sin blogg Om Europa.

Det visar sig att all den fish & chips som britterna vill ha tillagas på torsk som till största delen kommer från andra EU-länders fiskevatten. Inte nog med det, såväl makrill som skaldjur ratas på den regniga ön. De läckerheterna uppskattas emellertid på andra sidan Engelska kanalen och exporteras dit i stora mängder.

Nilsson avslöjar också att saken kompliceras ytterligare av att eftersom Storbritanniens fiske är så pass litet – 0,05 procent av landets BNP – så har brittiska fiskerätter sålts till bland annat Spanien, som av allt att döma inte vill sälja tillbaks dem.

Europaparlamentet har öppnat för ett extra plenum i mellandagarna för att lättare hinna ratificera ett avtal före nyår. Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) menade i en intervju i Sydsvenskan häromdagen att förhandlingarna fortfarande kan ge resultat. Avsaknaden av läckor inifrån mötena tolkade hon som att positionerna ännu inte blivit totalt låsta.

Annons

Annons

Att olika sorters fisk efterfrågas i olika länder är ett utmärkt exempel på att båda parter tjänar på ett utbyte – just det som EU i grund och botten är till för. Många i EU vill ha britternas ypperliga makrill och deras goda skaldjur. Och vill de tokiga britterna tvunget ha Nordsjötorsk att fritera sönder så är det väl helt ok.

Så enkelt, men ändå så svårt.

Mindre än sex veckor kvarstår fram till nyår och en hård brexit är snubblande nära.

Det vore extra ironiskt om avtalet skulle torska på fisket – frågan som nästan övertydligt visar på fördelarna med fritt och öppet utbyte mellan länder.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy