Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Malmö bör tillåta cykling mot enkelriktat!"

Miljöpartiet vill göra det möjligt för fler cyklister att ta närmaste vägen till sitt mål på ett tryggt sätt. Det skriver Stefana Hoti (MP), partiföreträdare i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I många länder i Europa får man cykla mot enkelriktat, till exempel i Danmark, skriver Stefana Hoti.

Bild: Foto: Lars Dareberg

Annons

Cykeln är oslagbar när det gäller att ta sig fram snabbt, enkelt och hållbart i en tät stad. Malmö har tagit många steg i rätt riktning. Men det finns mycket kvar att göra.

För att Malmö ska bli en cykelstad i internationell toppklass måste alla möjligheter övervägas. Därför vill Miljöpartiet låta cyklister cykla mot enkelriktat.

Om en stad väljer att prioritera cykling istället för bilkörning betyder det mycket för klimatet och miljön. Staden blir då också mer sammanbyggd, till exempel genom att öde landskap vid infarter inte längre fungerar som barriärer. Att fler kan ta sig fram snabbt och billigt gör också staden mer jämlik.

Svenska städer har länge nog byggts med bilen i centrum. Det är dags att vinka farväl till ett amerikanskt bilbaserat ideal som har 60 år på nacken.

Annons

Annons

Alldeles för många trafiklösningar och regler är fortfarande utformade efter vad som är bäst för bilister, medan andra får anpassa sig och flytta på sig.

För Miljöpartiet kommer cyklisternas bästa i första hand när det gäller hur Malmös stadsplanering ska se ut. Tack vare Miljöpartiet finns det redan 500 kilometer cykelväg i Malmö, och nu byggs ytterligare 30 kilometer. Miljöpartiet har sett till att det finns 130 cykelöverfarter som gör färden smidigare, och att staden nu testar att ge cyklister företräde på vissa gator. Inom två år börjar Malmös första supercykelstråk byggas med gott om utrymme för alla cyklister – från snabba elpendlare, till dem som tar sina allra första tramptag.

Som nästa steg vill Miljöpartiet ändra Malmös lokala trafikföreskrifter så att det blir tillåtet att cykla i båda riktningarna på gator som nu är enkelriktade.

I Malmö är många gator enkelriktade därför att två bilar inte får plats att mötas på dem. Så är det till exempel på Gamla Väster och kring Davidshallstorg. Två cyklar kan däremot mötas utan att det blir trångt, samtidigt som det finns plats för motorfordon. Miljöpartiet vill att det blir den nya normen, genom att ändra reglerna, sätta upp tydliga skyltar och vägmarkeringar, och informera både cyklister och bilister om vad som gäller.

Den som vill cykla säkert och slippa hetsig biltrafik tvingas idag ofta välja cykelvägar som innebär en lång omväg. Det är ett tydligt exempel på att staden låter bilarna vara herre på täppan.

Annons

Miljöpartiet vill göra det möjligt för fler cyklister att ta närmaste vägen till sitt mål på ett tryggt sätt.

Annons

De bestämmelser som gäller för cykling bör också i möjligaste mån passa ihop med hur människor faktiskt cyklar. Redan idag cyklar många i båda riktningarna på Malmös enkelriktade gator, antagligen för att dagens regler inte känns motiverade. Det kan vara praktiskt för den som cyklar, men är absolut inte säkert.

I Stockholm får cyklister tack vare Miljöpartiet cykla mot enkelriktat på en mängd gator sedan 2016. Stadens trafikkontor har utvärderat säkerheten och konstaterar att det under förra året inte inträffade några allvarliga eller ens måttliga olyckor på de gator som gjorts om. I övriga Europa finns regeln i många länder, till exempel i Danmark.

Det är hög tid att även Malmö tar ett steg framåt och öppnar enkelriktade gator så att stadens cyklister kan ta sig fram snabbt, enkelt och säkert.

Stefana Hoti (MP), partiföreträdare i Malmö.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy