Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Pettersson: Det är de oväntade bilderna som får ”Humlan Hanssons hemligheter” att sticka ut

Det börjar förutsägbart, men något händer under läsningens gång. Marie Pettersson har läst Augustprisbelönade ungdomsboken ”Humlan Hanssons hemligheter” av Malmöförfattaren Kristina Sigunsdotter och konstnären Ester Eriksson.

Ester Eriksson och Kristina Sigunsdotter.Bild: Ylva Sundgren
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det finns en väldigt vanlig stil bland böcker för mellanåldern, en ”rolig” stil, där huvudpersonen ofta är en kavat typ i 11-13-årsåldern som beskriver sin livssituation, sin knäppa familj och några konflikter som uppstått i umgängeskretsen. Däremellan sprängs gärna lite listor in. Listor över ”Saker jag gillar att göra efter skolan” eller ”Varför jag hatar min före detta bästa kompis”. Stuket är – för att knyta an till en pågående litteraturdebatt – inte precis gestaltande. Snarare bygger det på en enorm direkthet där beskrivningar av såväl händelser som känslor ersätter djupare skildringar av dem.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen