Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Regeringen önskar mer nordiskt samarbete, samtidigt genomförs småaktiga nedskärningar.”

I dessa kristider är det viktigt att tillvarata och investera i uppnådda framgångar, så att de fortsätter att vara just framgångar, skriver Jens Bjerg Sand som arbetar på Nordisk Jobløsning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I samband med Öresundsbrons 20-årsjubileum förklarade utrikesminister Ann Linde (S) att hon är orolig för konsekvenserna av ett försvagat samarbete, särskilt i gränsregionerna, skriver Jens Bjerg Sand.

Bild: Patrick Persson

Annons

Det nordiska gränssamarbetet överlag, och Öresundsregionen särskilt, är en framgångssaga på många sätt. Inte minst inom arbetsmarknadsområdet, där 18 500 personer dagligen jobbpendlar över Öresund, nästan 23 000 danska medborgare bor i Skåne och 11 000 svenskar bor på Själland.

Öresundsregionens tillväxt – och framgång – är beroende av att människor och företag kan få hjälp att navigera genom de båda ländernas byråkrati. Därför finns Öresunddirekt, en informationstjänst som förmedlar offentlig information om bland annat jobbsökande, skatteregler och socialförsäkring i Öresundsregionen.

Öresunddirekts personal representerar både svenska och danska myndigheter; Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och Länsstyrelsen Skåne, samt deras danska motsvarigheter. Att de olika myndigheterna är representerade och samlade under samma tak har stor betydelse. De samarbetar och hittar praktiska lösningar på de utmaningar som samspelet mellan två länders lagstiftning och regler medför.

Annons

Annons

Nu hotas Öresunddirekt av nedskärning. Arbetsförmedlingen har aviserat att personalstyrkan ska minskas från tre till två tjänster. Orsaken sägs vara den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen och att myndighetens arbetssätt i första hand ska vara digitalt.

Att bemanningen ska minska med en tjänst kan se ut som en småsak, men i praktiken innebär det något helt annat. Varje år vänder sig över 25 000 människor till Öresunddirekt. Att tre personer – före nedskärningarna – kan hantera så många besökare är milt uttryckt imponerande. Att Arbetsförmedlingen – med över 13 500 anställda – valt att ta bort en tredjedel av Öresunddirekts personalstyrka är faktiskt svårt att förstå. Inte minst i en tid då gränshindren mellan länderna har ökat.

Dessutom verkar det både kortsynt och motsägelsefullt att minska bemanningen samtidigt som den svenska regeringen i år högljutt efterfrågat mer nordiskt samarbete.

I samband med Öresundsbrons 20-årsjubileum förklarade utrikesminister Ann Linde (S) att hon är orolig för konsekvenserna av ett försvagat samarbete, särskilt i gränsregionerna:

”Jag är orolig för att det har skapats sår där människor egentligen inte uppfattat att de bor i olika länder, utan de bor i Öresundsregionen eller Haparanda-Torneå eller Värmland-Norge. De har varit jättestolta över det samarbetet. De har hälsosamarbete, de har väldigt stor arbetspendling och affärsverksamheter. Och så plötsligt från en dag till en annan så klipps det.” (DN 30/6)

Annons

Med så starka politiska uttalanden kunde man tro att den svenska regeringen skulle tillföra extra resurser för att stötta samarbetet i dessa kristider. Istället sker det motsatta.

Annons

En stor del i Öresunddirekts framgång är att det inte är byråkratiskt och förlitar sig på (o)smarta digitala lösningar, utan ger praktisk hjälp som främjar det nordiska gränssamarbetet. Den neddragning som Arbetsförmedlingen är på väg att genomföra blir märkbar. Det blir betydligt svårare att snabbt få konkreta svar på komplexa frågor. Svårigheterna att få reda på vilka regler som gäller för den som jobbar på andra sidan Sundet ökar, liksom människors möjlighet att förstå hur de kan hantera dem. Annorlunda uttryckt: nedskärningen leder i förlängningen till mindre mobilitet, lägre ekonomisk tillväxt och minskad konkurrenskraft i regionen.

Jag hoppas att ansvariga myndigheter och politiker i Sverige vill omsätta de vackra orden om ett stärkt gränssamarbete till konkreta åtgärder och stärka Öresunddirekt istället för att skära ned på finansieringen.

Sveriges regering önskar mer nordiskt gränssamarbete. Samtidigt genomförs småaktiga nedskärningar. Öresundssamarbetet är en framgångssaga som skapar tillväxt, arbete och välstånd, och i dessa kristider är det viktigt att tillvarata och investera i uppnådda framgångar, så att de fortsätter att vara just framgångar.

Jens Bjerg Sand, arbetar på Nordisk Jobløsning, ett EU-finansierat projekt som hjälper människor att hitta jobb över gränserna i Norden. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy