Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Ohållbart om hållbar vattenkraft.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Laxtrappa i Råån i Skåne.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Vattenkraft ska inte längre klassas som hållbar, anser EU-kommissionen. Om förslaget går igenom blir det svårare att finna gröna investerare till vattenkraft. ”Det kommer att hota den gröna omställningen”, sade Centerns talespersson Rickard Nordin till Ekot.

Annons

Frågan landar mitt i den kamp som naturvänner och fiskeentusiaster bedriver för att få bort kraftverk från åar och floder som försvårar för fiskar att vandra upp till sina lekområden. ”Svensk vattenkraft är allt annat än ekologiskt hållbar”, kommenterade därför Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg till Fiskejournalen.

Annons

För Sverige, där ungefär 40 procent av elen kommer från vattenkraft, är det givetvis allvarligt om en så stor andel av energiproduktionen plötsligt klassas som icke-hållbar. Men hållbara lösningar där vandrande lax samsas med kraftverk finns och när småskaliga kraftverk avvecklats på grund av dålig lönsamhet ska givetvis fisken beredas plats att åter kunna vandra.

Regering och Europaparlamentariker gör därför klokt i att försöka stoppa förslaget från kommissionen. Lobbyismen mot vattenkraften är välorganiserad och röststark. Blir vattenkraften klassad som ohållbar får den vatten på sin kvarn – med risk för att alla fördämningar brister.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy