Annons

Annons

Annons

Skåne

Blast från morot och sockerbeta ska bli framtidens protein

Kan sockerbetsblast, rödklöver och morotsblast bli något vi lägger på tallriken i framtiden? Eller något vi använder i våra sminkprodukter? Det undersöker forskarna på Växtproteinfabriken i Alnarp. Tretton företag testar nu hur de kan använda de proteiner och ingredienser som utvinns i fabriken.

– Målet är få fram affärspotentialen för en fullskalig anläggning, säger projektledaren Viveka Sernvi Hansson.

Text

Projektledaren Viveka Sernvi Hansson och forskaren Bill Newson på plats i Växtproteinfabriken. Den här dagen är det morotsblast som ska undersökas.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

På ett långt löpande band rullar gröna blad in i fabriken. Det är blast från morötter som nu ska tvättas, krossas och pressas till en proteinrik grön juice.

0 kren månad

Sydsvenskan Digital 1 mån

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Alla nyheter på sydsvenskan.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan