Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blast från morot och sockerbeta ska bli framtidens protein

Kan sockerbetsblast, rödklöver och morotsblast bli något vi lägger på tallriken i framtiden? Eller något vi använder i våra sminkprodukter? Det undersöker forskarna på Växtproteinfabriken i Alnarp. Tretton företag testar nu hur de kan använda de proteiner och ingredienser som utvinns i fabriken.
– Målet är få fram affärspotentialen för en fullskalig anläggning, säger projektledaren Viveka Sernvi Hansson.

Projektledaren Viveka Sernvi Hansson och forskaren Bill Newson på plats i Växtproteinfabriken. Den här dagen är det morotsblast som ska undersökas.Bild: Hussein El-Alawi
På ett långt löpande band rullar gröna blad in i fabriken. Det är blast från morötter som nu ska tvättas, krossas och pressas till en proteinrik grön juice.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen