Annons

Annons

Skåne

Blast från morot och sockerbeta ska bli framtidens protein

Kan sockerbetsblast, rödklöver och morotsblast bli något vi lägger på tallriken i framtiden? Eller något vi använder i våra sminkprodukter? Det undersöker forskarna på Växtproteinfabriken i Alnarp. Tretton företag testar nu hur de kan använda de proteiner och ingredienser som utvinns i fabriken.

– Målet är få fram affärspotentialen för en fullskalig anläggning, säger projektledaren Viveka Sernvi Hansson.

Projektledaren Viveka Sernvi Hansson och forskaren Bill Newson på plats i Växtproteinfabriken. Den här dagen är det morotsblast som ska undersökas.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

På ett långt löpande band rullar gröna blad in i fabriken. Det är blast från morötter som nu ska tvättas, krossas och pressas till en proteinrik grön juice.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy