Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Insändare
Lundakvintetten satsar på välfärdens kärna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på text av Lina Olsson och Mårten Spanne (S).

Lundakvintettens budget innehåller stora satsningar på välfärdens kärna. Hela 142,3 miljoner kronor mer läggs på skolan under 2021. Utöver det har vi under hösten presenterat ytterligare satsningar på 19,5 miljoner kronor till skolan för att minska barngrupperna i förskolan, minska klasstorlekarna i byarna, mer resurser till elever med särskilda behov, förstärka vuxenutbildningen och SFI.

Elevpengen, alltså den summa pengar som följer med varje barn och elev, har ökat under mandatperioden och inte minskat som Lina Olsson och Mårten Spanne vill framställa det som. Diskussionen handlar alltså inte om att skolan får mindre resurser utan om hur stor ökningen av elevpengen ska vara. Elevpengen i Lunds kommun är dessutom högre än andra jämförbara kommuner.

Annons

Annons

Av varje hundralapp som Lundaborna betalar i skatt går 47 kronor till skolan. Det är i särklass den största budgetposten för kommunen. När Lundakvintetten satsar på välfärdens kärna handlar det om att fokusera på kärnuppdraget och minska antalen kringuppgifter. Under föregående mandatperiod valde Socialdemokraterna istället att öka låneskulden med 607 miljoner kronor.

Vidare lyfter S Lärarförbundets ranking men glömmer att Lund ökade på åtta av de tio kriterierna i rankningen jämfört med 2019. I samtliga kriterier som gäller elevernas lärande och kunskaper så ökar Lund. Det är glädjande att se att meritvärdet för årskurs nio och andel elever som går ut grundskolan med godkänt i samtliga ämnen ökar. Det är kanske inte relevant för S, som röstade emot att ha kunskap och studieresultat som mål för barn- och skolnämnden.

För att höja läraryrkets status behövs bra arbetsvillkor, befogenheter i klassrummet samt en god löneutveckling. Lundakvintettens partier genomförde en satsning på att höja lärarnas löner genom att samtliga lärare som uppfyller kriterierna för lärarlönelyftet fått ta del av det även om de pengar som Lund fick från den förra rödgröna regeringen endast täckte en mindre del av kostnaderna.

Lundakvintettens förslag att inrätta så kallade skolassistenter för att förbättra lärarnas arbetsmiljö, genom att avlasta dem från administrativa uppgifter för att fokusera på utbildningsuppdraget, röstades ner av S och SD. Under 2020 har långtidssjukskrivningarna och personalomsättningen i skolan minskat. Att inte vilja avlasta lärarna från administrativa och uppgifter som inte hör till undervisningen eller komma med förslag på hur vi ska höja läraryrkets status är både anmärkningsvärt och problematiskt. Låt lärare vara lärare.

Annons

Att Lundakvintettens budget äventyrar barns skolgång och medarbetares arbetsmiljö stämmer inte. För oss är det viktigt att välfärden i Lund finns både nu och i framtiden. Politiker ska agera ansvarsfullt och inte lämna en stor låneskuld till våra barn och barnbarn.

Mia Honeth (L), Mattias Horrdin (C), Louise Rehn Winsborg (M), Kerstin Frygner (FNL) och Ann-Sofie Frånberg (KD) Gruppledare i barn- och skolnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy