Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vellinge

Insändare
Förebyggande insatser och nolltolerans mot brott

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vellinge är en del av ett Sverige där orättvisor och otrygghet ökar. Arbetslöshet, utanförskap och fattigdom gör att kriminalitet i olika former idag syns överallt, ingen kommun eller stad är opåverkad. I Vellinge har rån, misshandel, skadegörelse och sexualbrott tydligt ökat från 2014 till 2019.

Bra initiativ har tagits i Vellinge med trygghetsvärdar, samverkansråd polis–kommun och en trygghets- och säkerhetsutvecklare. Men Kristdemokraterna (KD) är övertygade om att betydligt mer kan göras. Erfarenheter visar att nolltolerans är ett effektivt förhållningssätt för ett tryggt och rättvist samhälle. KD anser att arbetet med ”nolltolerans mot brott” måste starta redan 2021 och våra förslag kan snabbt ge brottsförebyggande och trygghetsskapande resultat.

Annons

KD vill att ordningsvakter anställs för att förebygga att problemen förvärras. Vakterna skall fokusera på platser med risk för förstörelse, bränder, droghandel eller andra problem. Vakterna blir trygghetsskapande, fungerar som stöd till trygghetsvärdarna och är en länk mellan medborgare och polis.

Annons

Ordningsvakterna kompletteras med ”trygghetsplatser” där trygghetskameror, larmknappar och hjärtstartare finns. Dessa ”trygghetsplatser” kan vara modell badhytter i blå-vitt och placeras centralt i Höllviken, Vellinge och Skanör.

I SVT:s Veckans brott” den 13:e oktober debatterades brott i skolan. Vår skolminister sa att ”Svensk lag gäller även i skolan ...” men menade att skolan kunde ha utredningsansvaret. Som motvikt presenterade en polis och en rektor hur problemen minskat i en skola där nolltolerans introducerats och alla brott polisanmälts. Lagar, normer och värderingar måste respekteras; misshandel, förstörelse, vapeninnehav och andra brott kan inte tolereras i skolan. KD anser att brott polisanmäls av skolan och utreds av polisen.

Kriminaliteten och organiserad brottslighet har vuxit sig starkare i Sverige. I takt med denna utveckling har polisen, som andra samhällsfunktioner, retirerat och finns bara lokaliserade till större städer. Detta upplevs som ett problem runtom i landet. KD vill aktivt arbeta för en ökad polisnärvaro genom en bemannad polisstation i centrala Höllviken.

Vi kristdemokrater vill skapa en mer trygg och rättvis kommun. Om kommunen beslutar för ”nolltolerans mot brott” kommer goda krafter att sättas i rörelse och bra idéer genomföras. Då kommer också friheten att vara större i Vellinge!

Håkan Wretsell Kristdemokraterna Vellinge

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy