Annons

Annons

Annons

kultur”Svenska nyheter”

Petter Larsson
Inslaget i ”Svenska Nyheter” är ett tecken på att gränsdragningarna har förskjutits

Kanske hjälper det att höja blicken för att botas från hemmablindheten? Petter Larsson i debatten om sånginslaget som avslutade serien.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det omdiskuterade inslaget i ”Svenska Nyheter”.

Bild: SVT

Annons

Först en ursäkt: jag måste ha varit otydlig, eftersom Michael Lindgren (27 november) tror att jag önskat mig fler sångare från vänster i ”Svenska Nyheter”-inslaget.

Tvärtom! Det hade varit mycket värre, eftersom då även vänstern hade accepterat det som är huvudproblemet: att antirasister och rasister betraktas som två jämbördiga sidor, som SVT vill förena i sång.

Annons

Nu till zoologin.

Naturligtvis spelar ett enstaka tv-program sällan någon roll för att mätbart påverka en opinion (undantag: valstugereportaget 2002). Eller en bokmässemonter. Eller ett panelsamtal. Eller en bok. Eller en debattartikel. Eller en demonstration. En fluga gör ingen sommar.

Annons

Det är den sammantagna effekten som är problemet. Som Per Svensson (Sydsvenskan 25/9 2016) så briljant uttryckte det i bokmässedebatten: Nya tider är bara snabeln som tränger sig in i offentligheten. Men efter kommer elefanten.

Jag skulle påstå att SVT inte i sin vildaste fantasi hade dragit upp högerradikalerna på tiljorna för tio år sedan, precis som man inte skulle göra det med riktiga nazister idag.

Gränsdragningarna har förskjutits, så att Lindgren nu kan skriva att ”Fienden måste vara verklig. Man ska inte ropa ¡no pasaran! förrän vargen kommer”.

Som om just svenska högerradikaler vore hundvalpar.

Kanske hjälper det att höja blicken för att botas från tillvänjningens hemmablindhet?

Det är ju en hel vargflock därute. I Polen, Ungern, USA, Brasilien, Tyskland, Danmark, Frankrike, ja i snart sagt varje land i vår del av världen ylas det i parlamenten.

Hade fler satt skrattet i halsen om Barack Obama duetterat med Steve Bannon, Macron med Le Pen?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan