Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Den som vill ha skånsk livsmedelsproduktion i kristid måste handla skånskt i fredstid.”

Region Skåne måste ta fram en handlingsplan för hur produktionen av livsmedel ska kunna öka i Skåne. Det skriver sexton företrädare för matproducenter i Skåne och Blekinge.

Skånsk äggakaka. Oavsett om Region Skåne väljer att köpa ekologiska eller konventionella livsmedel är det viktigt att de är skånska och svenska, skriver artikelförfattarna.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är glädjande att alliansen, som styr Region Skåne, har dragit tillbaka sitt förslag på hur regionen ska definiera närproducerat.
Alliansen var på väg att gå emot både Region Skånes och den nationella livsmedelsstrategin när Danmark skulle inkluderas i vad som menas med närproducerat.
Region Skåne måste ta fram en handlingsplan för hur produktionen av livsmedel ska kunna öka i Skåne, en plan som går hand i hand med både regionens egen och den nationella livsmedelsstrategin.
Enligt Region Skånes miljöprogram ska andelen närproducerade eller ekologiska livsmedel uppgå till minst 70 procent av regionens livsmedelsbudget 2020. Det är bra att Region Skåne så tydligt prioriterar närproducerat.
Sverige har idag enligt statistik från Jordbruksverket och SCB en självförsörjningsgrad på ungefär 50 procent. Det gör landet mycket sårbart om gränserna stängs och andra länder inför restriktioner av olika slag.
Under coronapandemin har vissa länder valt att inte exportera medicinsk skyddsutrustning till andra länder. Sannolikt skulle Sverige ställas inför en liknande situation, där livsmedel blev en bristvara, i en väpnad konflikt eller en annan krissituation.
Den som vill ha skånsk livsmedelsproduktion i kristid måste handla skånskt i fredstid. Men produktion av mat fyller viktiga syften även utan en kris. Många, inte minst politiker, har dålig koll på att det gröna näringslivet är en stor arbetsgivare i Skåne och bidrar till tiotusentals jobb på landsbygden. En miljon kronor i ökad omsättning på ett livsmedelsproducerande jordbruksföretag ger 2,51 nya jobb, en siffra som kan jämföras med det övriga svenska näringslivet som ligger på 1,41 jobb enligt forskningsinstitutet Nordregio.
Att definiera vad som är närproducerat är ingen lätt uppgift för Skånes regionpolitiker. Även om många har en intuitiv känsla kan det vara olika för varje person och svårt att sätta ord på. För oss som dagligen arbetar med att se till att människor i Sverige får mat på bordet är det en självklarhet att äldre och sjuka som får mat via Region Skåne ska äta sådant som har svenskt ursprung oavsett om det är kött, grönsaker, spannmål eller frukt.
Nyligen visade en undersökning som undersökningsföretaget Nepa har gjort åt LRF att 90 procent av skåningarna anser att det är viktigt eller mycket viktigt att Sverige har bönder som producerar mat. Undersökningen som besvarades av 2 000 konsumenter i hela landet visar också att 84 procent anser att svenskproducerad mat är mer hållbar än importerad.
Om Sverige i offentlig upphandling köper in utländska livsmedel går det varken att nå landets hållbarhetsmål eller öka självförsörjningsgraden.
Oavsett om Region Skåne väljer att köpa ekologiska eller konventionella livsmedel är det viktigt att de är skånska och svenska.
Det är också viktigt att regionen är konsekvent i uppföljningen av vad som ingår i begreppet ”hållbar”. Det vill säga att social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet vävs in i alla politiska beslut.
Det finns många siffror och mycket statistik från både myndigheter, livsmedelsbranschen och internationella organisationer som bekräftar att svensk matproduktion är mer hållbar än utländsk. Antibiotikaanvändningen till djur och användningen av växtskyddsmedel är ett par exempel där Sverige utmärker sig såväl inom EU som internationellt.
Det går att lösa många hållbarhetsutmaningar som samhället står inför genom att äta och köpa in lokala råvaror i säsong och använda de näringsrika livsmedel som Skånes bönder kan leverera.
Att slå fast att produkter med ursprung i Danmark är närproducerade handlar om mer än geografi, inte bara avstånd kan gälla.
Svenska politiker stiftar lagar för hur produktion av mat ska bedrivas. Svenska myndigheter utfärdar föreskrifter grundade på lagarna och kontrollerar att både de och lagarna följs. Utifrån det är väl det minsta man kan begära att politiker och myndigheter också markerar att de köper mat som producerats enligt samma, tuffa regelverk
Vi matproducenter ställer oss gärna till förfogande för att säkerställa att Region Skåne köper skånska och svenska livsmedelsprodukter. Vi tackar därför ja till alliansens inbjudan till en fördjupade diskussionen kring regionens nya miljöprogram.
Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne
Karin Skoog, ordförande för LRF Ungdomen Skåne
Camilla Hansson, ordförande för Skånes nötköttsproducenter
Christian Carlsson, ordförande för Skåne-Blekinge Grisproducenter
Anna Kristoffersson, ordförande Skånes fårintressenter
Peder Janson, ordförande Skåne-Blekinge Jordägareförbund
Stefan Olsson, företrädare för Frilandsgrönsaksodlarna
Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges Frö- och oljeväxtodlare
Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna
Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening
Stig Lundström, ordförande för Landshypotek Ekonomisk förening Skåne
Martin Krokstorp, ordförande för Spannmålsodlarna Skåne
Sven Åkesson, ordförande för Skånes arrendatorsförening
Sven Svensson, ordförande för Föreningen Skånes Maskinstationer
Klas Dahl, VD för Hörby Lantmän
Sven Faijerrson, VD för Hushållshållningssällskapet
Gå till toppen