Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Stort virusutbrott inom infektionsvården i Malmö

33 personer som arbetar med infektioner på Sus i Malmö har konstaterad covid-19-smitta. Avdelningarna drar nu ner på antalet vårdplatser.

Infektionsavdelningen på Sus i Malmö.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Sus verksamhetsområde för infektionssjukdomar har tre avdelningar och två mottagningar i Malmö och Lund. Totalt har 33 personer i personalen smittats av covid-19, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Samtliga smittade ska jobba i Malmö. Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar, säger att utbrottet beror på en ökad smittspridning i samhället. Dessutom har provsvar från covidtester dröjt upp till fem dygn.

– Vårdpersonal kan inte jobba hemifrån. De kan inte alltid jobba med två meters mellanrum. Och vi har fått fördröjning i provsvar. Man jobbar kvar så länge man är symtomfri och då har det visat sig att flera stycken i personalen har varit på arbetsplatsen utan att veta om att de haft covid, säger Maria Josephson till HD och Sydsvenskan.

Annons

Annons

Samtliga smittade personer är hemma. Ingen är allvarligt sjuk, enligt Maria Josephson.

– Flera stycken är fortsatt helt symtomfria, säger hon.

Efter att någon på avdelningen konstaterats smittad påbörjas en smittspårning. Varje person som befunnit sig på mindre än två meters avstånd i mer än 15 minuter testas. Det gäller upp till 24 timmar innan personen testas positivt eller har symtom. Detta eftersom viruset kan smitta även innan personen uppvisar några symtom.

Innebär detta att antalet som konstaterats smittade kan öka?

– Ja, det kan bli fler, säger Maria Josephson.

Eftersom all personal bär säkerhetsutrustning i kontakt med patienter kommer troligtvis smittan utifrån, snarare än från patienter.

Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomarpå SUS. Arkivbild.

Bild: Peter Frennesson

– Vi använder skyddsutrustning i kontakt med alla patienter, och skyddsutrustningen fungerar väl. Sedan kan det vara så att man får in patienter där de inte har några symtom på covid, och då skulle de kunna smitta personal men det vet vi ju inte, säger Maria Josephson.

Verksamhetsområdet infektion har totalt 330 anställda. Det innebär att 10 procent av personalen är smittad. Man har nu valt att dra ner från 19 till 12 vårdplatser för att andelen personal per patient inte ska bli lägre.

Annons

– Vi har de senaste dagarna sett en liten avmattning i antalet nya covidfall och då fördelar vi uppdraget mellan alla avdelningar. Vi har ett nära samarbete på hela sjukhuset, säger Maria Josephson.

Annons

Har ni testat alla i personalen nu?

– Vissa provtogs i onsdags, andra i torsdags. Idag provtar vi kanske 75 stycken, minst. Man kan säga att alla i personalen är provtagna vid något tillfälle, absolut.

Munskydd har sedan länge använts i patientnära vård, men sedan den 20 november är det krav på munskydd hela tiden på vårdavdelningarna, och sedan den 1 december i hela verksamheten. Förutom när personalen behöver äta eller dricka.

– Trots det har vi fått fler insjuknande. Det har möjligtvis hjälpt något men det är ingen magisk lösning, säger Maria Josephson.

Utbrottet ska inte ha påverkat personalen alltför mycket i det dagliga arbetet. Men Maria Josephson påpekar att vårdpersonalen har kämpat hårt under hela pandemin.

– Man håller humöret uppe, men personalen har jobbat och slitit med detta sedan i mars i vår verksamhet. Det är klart att det är många som är väldigt trötta vid det här laget, säger hon.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy