Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Går Disneys ”Mulan” den kinesiska diktaturens ärenden?

Disneys spelfilmsversion av ”Mulan” har varit omdebatterat ända sedan projektet presenterades för tio år sedan. Många att rasat mot filmen, som fått ett svalt mottagande av kritiker och publik i USA och ett direkt kyligt bemötande i Kina. Michael Tapper skriver om storfilmen, som nu släpps på Disney+ i Sverige.

I den nya versionen av ”Mulan” spelas den den kvinnliga krigaren av Liu Yifei. Filmen skulle lanserats på bio, men släpps på grund av pandemin direkt på strömningstjänsten Disney+.Bild: Disney
Som actionäventyrsberättelse spunnen kring en 1500 år gammal kinesisk legend om en kvinnlig krigare är ”Mulan” som klippt och skuren för att mottas med öppna armar av kritiker och publik efter #metoo och #oscarssowhite. Samtidigt är den en amerikansk-kinesisk samproduktion med premiär mitt under Beijing-regimens hårdnande tag mot demokratirörelsen i Hong Kong och ett upptrappat handels- och kulturkrig med USA. Det medförde att medierna synade produktionen extra noga i sömmarna vid filmens internationella premiär i september.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen