Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Rekordmånga nya covidfall i Skåne för andra dagen i rad

På lördagens rapporterade Region Skåne in 2522 nya fall av bekräftad covid-19-smitta i Skåne. Det är den högsta siffran hittills under ett dygn sedan pandemin utbröt, och nästan tusen fler fall än i fredags, då 1623 nya fall rapporterades in. Det innebär att rekordmånga fall rapporterats två dagar i rad.

Text: 

Antalet inlagda på vårdavdelningar har också ökat sedan i fredags, medan antalet iva-patienter har sjunkit något.

Det totala antalet konstaterade covid-19-fall i Skåne är nu uppe i 34 796.

För närvarande vårdas 205 patienter på vanlig vårdavdelning och 27 på intensivvårdsavdelning.

– När det gäller siffror ska de ses över en lite längre period. Våra externa labb levererar in svaren ojämnt. Därför ska man inte titta på en enskild dag, vare sig på provsvar eller antal som testas positiva under en enskild dag. Utan det behöver ses över i alla fall över en vecka eller tiodagarsperiod, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Han berättar att det förra fredagen kom in 10 000 svar på en dag efter att ett laboratorium i Linköping hade haft leveransproblem. Regionen använder flera externa labb – bland annat i Tyskland.

Annons

Annons

Alf Jönsson, regiondirektör, i bakgrunden syns även Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne.

Bild: Johan Nilsson/TT

Han påpekar också att antalet personer som ligger på vård- respektive intensivvårdsavdelning inte ökar. Det var fler som fick sjukvård för några dagar sedan än det är nu. Ivakapaciteten ska inte påverkas av de nya fallen.

– Det säger ingenting om det, säger Alf Jönsson.

Kan detta då bero på de nya snabbtesterna – att fler personer kan testas och att svaren kommer in snabbare?

– Det är för tidigt att säga det. Däremot kan vi se att vi har en allmän smittspridning och har haft det i hela samhället under en längre period. Och vi hoppas givetvis att det ska stabilisera sig, att det inte ska bli ytterligare ökningar innan jul, säger Alf Jönsson.

Det är alltså oklart om de nya siffrorna beror på ett stort utbrott i Skåne, eller om det handlar om en eftersläpning i inrapporteringen av covidtester.

– Om det är skälet eller om det är en riktig ökning är ju väsentligt nu att få reda på för att kunna vidta rätt åtgärder, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

Carl Johan Sonesson säger också att han vill ha mer information innan han uttalar sig ytterligare. Men om det är så att de nya fallen faktiskt innebär att rekordmånga smittats på två dagar är det en ny situation för regionen.

Annons

– Skulle det visa sig att det är på det viset så är det väldigt oroande. Då är det ju mycket mycket fler än vi är vana vid att ha per dag. Då måste man verkligen fundera på vad vi kan göra mer, säger han.

Annons

Det finns ännu ingen tillgänglig statistik över vilka kommuner de nya fallen finns i. Alf Jönsson hänvisar till siffrorna i den veckorapport Region Skåne publicerar på tisdagar.

– Jag stirrar mig inte blind på enskilda dagar. Vi har haft en period med allt fler sjuka men det har legat stabilt nu, säger han.

Men vi pratar ändå om två dagar i rad med flera tusen nya fall?

– Det säger att vi har fått fler som testas positiva. Men när vi tittar på belastningen på hälso- och sjukvården är det lägre än det var den 30/11 och 1/12.

Om de personer som fått positiva provsvar nu blir allvarligt sjuka då?

– Man kan titta på indikatorerna och det vet vi 2-3 veckor senare beroende på hur allvarligt sjuk man blir. Det är hela spannet. Givetvis fortsätter vi rekommendera alla att tvätta händerna, hålla avstånd och följa de rekommendationer vi lämnar ut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan