Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”minPension bör snarast kunna ge hållbarhetsinformation, helst redan under 2021.”

Ju fler som uppmärksammas på vilken roll deras tjänstepension spelar i klimatomställningen, desto fler kommer att vilja ha en hållbar pension. Det skriver åtta företrädare för miljörörelsen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att en klimatkatastrof ska kunna undvikas måste den fossila och kortsiktiga eran få ett slut, skriver artikelförfattarna.

Bild: null

Annons

Omställningen till ett hållbart samhälle brådskar – utsläppen måste enligt FN:s klimatpanel IPCC halveras på tio år. I vilka fonder tjänstepensionen är placerad är kritiskt ur klimatsynpunkt, då den enligt Pensionsmyndigheten totalt rymmer 2 900 miljarder kronor. Om vi fortsätter att investera pensionspengar i fossil och icke hållbar verksamhet betyder det att vi stödjer den typen av företag. För att en klimatkatastrof ska kunna undvikas måste den fossila och kortsiktiga eran få ett slut.

Johan Hellman, vice vd på minPension, förklarar att han delar vår uppfattning att allt fler människor är intresserade av hållbarhetsfrågor (Aktuella frågor 22/11). Hellman påpekar att minPension är en viktig informationskälla för sina fyra miljoner registrerade användare. Med andra ord finns det ingen bättre samlad kanal att redovisa hållbarhet för de fonder som tjänstepensionen investeras i.

Annons

Annons

Hellman hävdar att tre saker krävs för att minPension ska kunna ge människor möjlighet att se hur hållbart deras pensionspengar är placerade. Till att börja med att staten och pensionsbolagen förändrar minPensions uppdrag eftersom hållbarhet idag ligger utanför det. Men med tanke på att de enligt Hellman redan arbetar med hållbarhet och har som ambition att i en nära framtid erbjuda hållbarhetsinformation verkar det inte nödvändigt. I minPensions uppdrag finns formuleringen att man ”ska tillhandahålla pensionsinformation av hög kvalitet”, där rimligtvis även fonders hållbarhetsinformation borde räknas in.

Hellman påpekar att det saknas en standardisering eller taxonomi när det gäller hur hållbarhet ska mätas. Redan idag är det dock möjligt att utgå från till exempel koldioxidrisk eller en rad märkningar och betygssystem för hållbarhet. Konkreta exempel är Morningstar Sustainability Rating och Svanenmärkning av fonder. Det finns alltså ingen anledning att vänta på EU:s taxonomi, och det finns inte heller tid att vänta på ett perfekt system.

Till sist handlar det enligt Hellman om tekniska förutsättningar. Om minPension ger frågan högsta prioritet bör hållbarhetsinformation kunna komma på plats snarast, helst redan under 2021. Hoppet om en beboelig planet bör rimligtvis motivera minPension till att agera skyndsamt. Ju fler som uppmärksammas på vilken roll deras tjänstepension spelar i klimatomställningen, desto fler kommer att vilja ha en hållbar pension.

Annons

Annons

Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion

Ossian Matthiessen, talesperson för Klimataktion

Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide

Sasja Beslik, chef för hållbara finanser, JSS

Joakim Jansson, initiativtagare till Klimatbytet.se

Jonas Bane, ordförande Klimatriksdagen

Anna Bokström, Fossil Free Sverige

Olov Källgarn, Fossil Free Sverige

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy