Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vi föreslår fem åtgärder för att trygga blåljuspersonalens arbetsmiljö.”

Den som hotar, våldför sig på och saboterar för dem som utgör samhälles yttersta skyddsnät ska mötas av kraftfulla konsekvenser. Det skriver Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, och Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Blåljuspersonal är hjältar som måste kunna verka i hela Sverige, utan risk för sitt liv, skriver artikelförfattarna.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Det eskalerande våldet mot utryckningsfordon och blåljuspersonal måste mötas med samhällets fulla kraft. Varje gång ambulans, räddningstjänst och polis utsätts för våld eller hot är det ett angrepp mot allas vår gemensamma frihet, trygghet och demokrati.

Landskrona har, precis som övriga landet, haft flera fall där polis och räddningstjänst blivit attackerade när de utfört sitt arbete.

På nyårsafton 2019 blev räddningstjänsten i Landskrona beskjuten med raketer när de kom till den utsatta området Koppargården för att släcka en anlagd brand. Ett ungdomsgäng låg i bakhåll och hindrade räddningsarbetet. Räddningstjänsten fick vända om och tillkalla polis.

För att undvika en trafikkontroll i Asmundtorp riskerade så sent som häromveckan en bilist flera polisers liv genom att gasa istället för att stanna.

Annons

Annons

Den som hotar, våldför sig på och saboterar för dem som utgör samhälles yttersta skyddsnät ska mötas av kraftfulla konsekvenser. Vi föreslår därför fem åtgärder som en del i långsiktig plan för att trygga blåljuspersonalens arbetsmiljö:

• Angrepp på ambulans- och räddningstjänstpersonal ska straffas.

Idag finns det en betydande juridisk skillnad mellan polis och ambulans- och räddningstjänstpersonal. Poliser klassas som tjänstemän och är därmed skyddade av lagen gällande våld eller hot mot tjänsteman. Det sänder fel signaler till människor som varje dag riskerar sina liv för andras trygghet. Liberalerna vill därför ändra lagen så att all blåljuspersonal kan åtnjuta samma rättsliga skydd.

• Skärp straffskalorna.

Hittills har få fällts för det nya brottet blåljussabotage, och påföljderna som delats ut ligger i de flesta fall uppseendeväckande lågt. Ett exempel är domen mot två män i 20-årsåldern som både tänt eld på en bil och ställt ut hinder för att blockera räddningstjänstens färdväg som endast resulterade i skyddstillsyn.

Därför vill Liberalerna att minimistraffet för brott som idag är 14 dagars fängelse skärps. Vi vill också att våld mot blåljuspersonal resulterar i minst sex månaders fängelse och att ersättningen för utryckningspersonal som angrips förbättras.

• Ge blåljuspersonal rätt information direkt.

Idag finns inget gemensamt system för att uppmärksamma ambulans- eller räddningstjänstpersonal på att ett larm kommer från områden eller adresser som av polisen är kända som riskfyllda miljöer. Det gör att många räddningsinsatser och utryckningar fördröjs när personalen först på plats måste tillkalla polisiärt understöd. I Helsingborg vittnar exempelvis polisen om en skottskadad person som avlidit i väntan på ambulans som försenats på grund av den hotfulla stämningen i området.

Annons

Annons

Vi vill därför ge larmcentraler i uppdrag att säkerställa informationsflödet så att ambulans- och räddningstjänstpersonal tidigt kan få polisiärt understöd vid larm i potentiellt farliga miljöer.

• Utrusta snabbt alla blåljusfordon med kameror.

Sedan årsskiftet har nästan hälften av förundersökningarna vid misstänkt blåljussabotage lagts ned i brist på bevis. Dagens lagstiftning räcker inte till.

Vi vill att den generella tillståndsplikten för kameror som är monterade på utryckningsfordon i så kallade blåljusverksamheter tas bort. Det möjliggör för alla blåljusfordon att utrustas med kameror snabbt.

• Ge blåljuspersonal anonymiserade personuppgifter.

När blåljuspersonal är i riskfyllda miljöer kan deras iakttagelser vara av betydelse för brottsutredningar. Idag beskriver flera blåljusanställda att de och deras familjer upplevt personliga hot. Vi vill därför ge polis, ambulans- och räddningstjänstpersonal anonymiserade uppgifter på såväl tjänstelegitimation som i rapporter och journaler.

För oss är det glasklart att hot och våld mot polis, räddningstjänst och ambulans är oacceptabelt och ska ge direkta och kännbara konsekvenser. Blåljuspersonal är hjältar som måste kunna verka i hela Sverige, utan risk för sitt liv.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan