Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Insändare
Stärk barns rätt att välja och välja bort

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Genom att bygga starka barn, så bygger vi ett starkt samhälle. I Lund vill kvintetten ge barn de allra bästa förutsättningarna till ett bra liv. Det handlar inte bara om att stärka skolan utan även om att stärka barn i relationen till sin familj. I socialnämnden kommer vi inför nästa år att ha som mål att stärka föräldrarna i föräldrarollen och erbjuda utbildningar till såväl föräldrar inom socialnämndens insatser som utanför. På så vis belyser man föräldrarnas roll och betonar föräldraansvaret.

Vad är en familj och vilken roll spelar egentligen blodsbandet? Svaret på den frågan är lika diversifierad som det finns människor. Vår bild av familj och vår relation till vår uppväxt präglar svaret på den frågan. Har vi haft en god relation till våra biologiska föräldrar så blir svaret givet, att den biologiska faktorn spelar en stor roll. Medans om man har haft eller har en problematisk relation så är den biologiska faktorn inte lika betydelsefull. Vad som utgör ens familj blir snarare vänner och andra människor i ens närhet. Således så får den psykologiska anknytningen en större faktor än den biologiska. Det sociala skyddsnätet som vi har i Sverige har skapat ett samhälle som har gjort det möjligt att vara självständig och välja bort sin biologiska familj. Trots att barnens rätt har stärkts i vårt samhälle, som exempelvis att barnkonventionen har blivit lag, så lever ändå en föråldrad syn på familjen kvar inom det svenska rättsväsendet; att de biologiska föräldrarna är det bästa för ett barn. Lilla hjärtat är ett tragiskt exempel på detta.

Annons

Annons

Det är inte sällan att barn som har blivit omhändertagna av socialtjänsten uttrycker en vilja att inte ha en kontakt med sina biologiska föräldrar. Ändå så arbetar landets socialtjänster in i det yttersta för att familjen ska återförenas, eller att de biologiska föräldrarna ska ha mer kontakt med barnet än vad barnet själv vill. Allt till ljudet av uppmuntrande kommentarer som ”de vill ju egentligen bara väl”, ”de är ju dina föräldrar” eller ”det kommer säkert bli bättre med tiden”. På det sättet så går föräldrarnas rätt till sitt barn före barnets rätt till en relation på sina villkor. Istället för att lägga en del av ansvaret för relationen på barnet, i form av att de ska acceptera en sämre förälder, så borde man utgå från barnets perspektiv och arbeta för att stärka föräldern. Det leder till att barnet får ett ökat förtroende för sin förälder och därmed önskar att ha någon form av relation.

Genom att ge barnet tid och utgå från barnets rätt så stärker man barnets självförtroende. För har man en gång accepterat att bli illa behandlad i en relation är det inte sällan man accepterar det i en annan. Vi behöver helt enkelt stärka barns rätt att välja och välja bort. Föräldrar äger inte sina barn och föräldrar är inte alltid det bästa för sina barn, men genom att stärka dem i sin roll med utbildningar och insatser så kan man ge dom verktygen till en långsiktigt hållbar relation med sina barn. På så vis betonar man även förälderns ansvar i förhållande till sitt barn. I Lund kommer vi arbeta för att slopa den föråldrade synen på familj och istället stärka barns rätt, som är den bästa investeringen i framtiden för ett starkare Lund.

Göran Wallén (M) Ordförande i socialnämnden Lund

Ursula Savonius (L) Vice ordförande i socialnämnden Lund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy