Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionAleksej Navalnyj

Huvudledare
För Vladimir Putin är mord en självklarhet.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Vladimir Putin tar inte Aleksej Navalnyjs namn i sin mun.

Bild: Alexander Zemlianichenko

Annons

Avslöjandena kring mordförsöket på den oppositionelle politikern Aleksej Navalnyj besvärar Rysslands president Vladimir Putin. Inte så mycket för att alla tar för givet att det var presidenten som beordrade mordförsöket, utan för att det avslöjar landets säkerhetstjänst som korrupta amatörer.

Navalnyj har länge varit en av den ryska regeringens och presidentens främsta kritiker. Den 20 augusti insjuknade han på ett flygplan på väg från staden Tomsk i Sibirien till Moskva. Han fördes till ett sjukhus i Omsk, dit planet omdirigerats. Efter flera dagar i koma flyttades han till ett sjukhus i Berlin, sedan hans fru krävt att han skulle vårdas utanför Ryssland. Väl där kunde olika experter från Sverige, Tyskland och Frankrike konstatera att han förgiftats av det dödliga nervgiftet novitjok, samma substans som 2018 användes av ryska agenter när de försökte döda den ryske avhopparen Sergej Skripal i den engelska staden Salisbury.

Annons

Annons

Navalnyj är nu återställd från förgiftningen och publicerade i måndags en 60 minuter lång engelsktextad video där han detaljerat avslöjar hur planeringen och genomförandet av mordförsöket gått till. Avslöjandet har gjorts tillsammans med den internationellt verksamma grävande journalistgruppen bellingcat.com och bygger inte minst på mängder av elektroniska spår från öppna och slutna källor.

I videon förklarar Navalnyj, som alltid nogsamt undvikit att kunna kopplas till västliga kontakter, att han övertygades om bellingcats oberoende och journalistiska integritet av gruppens rapportering kring mordförsöket på just Skripal i Salisbury.

Youtubefilmen har nu visats över tio miljoner gånger, men har sedan den publicerades mötts av en kompakt tystnad från Kreml.

Till nu. Under sin årliga pompösa presskonferens tog Putin aldrig Navalnyjs namn i sin mun, men svarade på direkt fråga och hänvisade till oppositionspolitikern som ”patienten”. Presidenten hävdade att Navalnyj bara är ett verktyg i händerna på amerikansk underrättelsetjänst. Han menade också på sedvanligt arrogant manér att myndigheterna mycket väl hade kunnat mörda honom, men att Navalnyj är en så ointressant person att det inte vore värt besväret.

Putin erkände alltså utan omsvep att hans regim anser sig kunna mörda ryska medborgare.

Men turerna kring förgiftningen av Aleksej Navalnyj kan få oväntade konsekvenser för Putin och regimen. Inte för att någon hög beslutsfattare någonsin kommer att ställas till svars för det inträffade, än mindre presidenten själv. Inte heller för de brutala metoder som avslöjats; i Ryssland förväntar sig ingen ett humanitärt beteende från regimens eller dess hantlangares sida.

Annons

Annons

Vad som i stället säkerligen bekymrar president Putin är att Navalnyjaffären avslöjat landets säkerhetstjänst som en samling amatörer och korrupta klåpare. FSB, arvtagaren till Lenins fruktade Cheka och Stalins KGB, har visat sig så fullständigt i otakt med sin tid att de inte insett att varenda elektroniskt spår som skapas när de rör sig i samhället också lagras. Och dessutom finns till salu på en svart marknad. Ironiskt nog beror det inte minst på den övervakningsapparat och finmaskiga säkerhetslagstiftning som Putin själv har skapat och som ryssarna nu inser att han inte kontrollerar så väl som han själv vill förespegla.

Prestigeförlusten svider sannolikt långt mer än samlade fördömanden från utländska regeringar och internationella rättighetsorganisationer. Säkerhetstjänsten och dess agenter må stå över lagen, men den detaljerade kartläggningen som de grävande journalisterna på bellingcat.com har gjort visar att dessa är långt ifrån de onåbara makthavare de en gång var.

Avslöjandena visar åter på vikten av oberoende medier och vad de kan åstadkomma. Navalnyj och bellingcat.com har gett Putin en välförtjänt näsbränna och avslöjat att också det postsovjetiska Ryssland är en koloss på lerfötter.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy