Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskaren om kommunal folkomröstning: Ingen vinner – alla förlorar

Vellinge går mot historisk folkomröstning om Naturum och konsthallens framtid.
Men upplägget är långt ifrån problemfritt. Forskaren David Karlsson menar att systemet är skräddarsytt för kollektiv besvikelse, eftersom kommunledningen oftast väljer att ignorera resultatet.
– Ingen vinner – alla förlorar, säger han.

”Instrumentet som togs fram för att stärka människors engagemang riskerar istället att leda till känslan att engagemang inte lönar sig och att systemet är emot dem”, säger kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet som ser stora problem med lokala folkinitiativ.Bild: Laila Östlund
2011 skärpte riksdagen regelverket, men gjorde det också lättare för medborgare att driva igenom en kommunal folkomröstning. För att få stöd för ett folkinitiativ krävs idag att tio procent av de röstberättigade i kommunen ställer sig bakom frågan – mot tidigare fem procent. Samtidigt har det blivit svårare för kommunfullmäktige att rösta ner ett initiativ. Bara en tredjedel av politikerna i fullmäktige måste säga ja för att folkomröstningen ska kunna genomföras.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen