Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Kungen konstaterar bara fakta.

Carl den XVI Gustaf.Bild: Linda Broström / Kungliga Hovstaterna
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Säger kungen något politiskt? Den känsliga frågan har väckts efter ett uttalande i SVT:s Året med kungafamiljen. I ett resonemang om Sveriges hantering av pandemin fällde statschefen följande ord:
"Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt."
Uppseendeväckande, menar juridikprofessorn Henrik Wenander och påpekar att kungen enligt konstitutionen ska vara en opolitisk symbolfigur. Även Johan T Lindwall, chefredaktör för flitigt hovbevakande Svensk Damtidning, är förvånad över uttalandet som han tror kommer att tolkas som kritik mot regeringen.
Visst rör det sig om kritik – men närmast självklar sådan.
Nyheten om kungens uttalande kommer bara ett par dagar efter att coronakommissionen presenterat sin första delrapport. På två punkter är den glasklar. Dels att Sverige har misslyckats med kärnan i smittskyddsstrategin: att skydda de äldre, dels att regeringen, tillsammans med tidigare regeringar, ytterst bär ansvar för det.
Coronakommissionen tillsattes för att göra en saklig och opolitisk granskning av hur pandemin har hanterats. Och egentligen behövs väl knappt ens någon utredning för att få en klar bild av att något gått fel? Nästan 8 000 personer har nu avlidit i Sverige till följd av covid-19 och dödstalen är väsentligt högre än i grannländerna. Att som välfärdsstat ens antyda att detta är i sin ordning skulle vittna om bristande självkritik och låg ambitionsnivå.
Det har gjorts många starka politiska insatser under coronakrisen. Men inte desto mindre har även misstag begåtts. Nu gäller det att försöka lära av dem och då duger det inte att blunda för hur läget ser ut.
"Vi har misslyckats", säger kungen.
Det ligger inget politiskt i det. Carl XVI Gustaf konstaterar tyvärr bara fakta.
Gå till toppen