Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
SD driver funkofobisk politik i funktionsstödsnämnden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I ett nytt förslag vill Sverigedemokraterna i Malmö avgiftsbelägga tolktjänster för de av funktionsstödsförvaltningens brukare som har vistats i Sverige i mer än två år. Detta påstår SD skulle snabba på integrationen. Vi är kritiska till SD:s förlag, bland annat eftersom konsekvensen blir att genomföra det hade blivit den raka motsatsen: sämre integration. SD driver en människofientlig politik där personers ursprung ska vara avgörande för vilken samhällsservice man har rätt till. Sverigedemokraternas förslag som riktar udden mot funktionsstödsförvaltningens målgrupp är en ny lägstanivå.

Annons

Annons

Att avgiftsbelägga tolktjänster bryter mot förvaltningslagens paragraf om tolkning och översättning. Paragrafen innebär att kommunen ska använda tolk för att de som behöver det ska kunna ta tillvara sin rätt i kontakten med myndigheter. Att SD ändå lägger fram denna motion visar tydligt deras ignorans gentemot personer med funktionsnedsättning. Till exempel har personer med förvärvad hjärnskada ofta svårt att lära sig ett nytt språk. För personer med funktionsnedsättningar med ett annat förstaspråk än svenska kan det också finnas särskilda behov av tolk under en längre period i Sverige.

Magnus Olsson (SD) menar att en avgift på tolktjänster skulle bli ett ekonomiskt incitament för nyanlända att lära sig det svenska språket så fort som möjlig. I själva verket är det extra viktigt för nämndens målgrupper att få det tolkstöd de har laglig rätt till för att kunna leva fullgoda och självständiga liv.

Åldern är också avgörande för andraspråksinlärning. Forskning visar att ju äldre du är desto svårare är det att lära sig ett nytt språk. Språkinlärning handlar med andra ord inte bara om vilja och motivation som Sverigedemokraterna vill få det att verka som.

Genom sin motion blir det uppenbart att SD vill försvåra för personer med funktionsnedsättningar som är i behov av tolktjänster. Det “ekonomiska incitamentet” kommer på så vis istället leda till exkludering och utanförskap för denna målgrupp. Vi som miljöpartister står för en human och anständig funktionspolitik där alla människor får samma möjligheter att leva likvärdiga och självständiga liv. Det är vägen framåt mot ett jämlikt och hållbart samhälle.

Erik Hammarström och Pontus Källström Miljöpartiet de gröna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy