Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Det pågår en diskussion om tolkavgifterna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på lokal debattartikel av Erik Hammarström och Pontus Källström (MP).

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där förslaget är att utreda införandet av avgifter för tolktjänster, för personer som vistats i Sverige mer än två år. Om Miljöpartiets representanter hade tagit sig tid och läst vår motion ordentligt, hade de också läst att synskadade, hörselskadade och andra funktionsvarierade personer ska undantas dessa avgifter.

Istället för att prata om själva problemformuleringen bakom vårt förslag, väljer Miljöpartiet att förvränga innehållet. Vi Sverigedemokrater anser att det är en självklarhet att en person efter etableringstiden i Sverige, som är på två år, ska kunna tala svenska. Miljöpartiet kallar detta en ”människofientlig politik”. De flesta malmöbor skulle kalla det en lyckad integrationspolitik.

Annons

Annons

Att det finns människor som levt i Malmö i åratal och fortfarande inte kan tala det svenska språket vittnar om de parallella samhällen, segregationen och det utanförskap som präglar våra utanförskapsområden och håller många invandrare och deras barn i ett cementerat livslångt utanförskap.

Bortsett från det utanförskap som språkförbistringen innebär, är det också förenligt med stora kostnader för våra skattebetalare. Endast i Malmös grundskolor har tolkkostnaderna varit 18,5 miljoner kr mellan 2017 och september 2020. En avgift på tolktjänsterna skulle innebära att mer resurser kan satsas på kommunal välfärd som skola och äldreomsorg.

Miljöpartiet refererar till Förvaltningslagen som säger att en myndighet ska använda tolk när myndigheten har kontakt med någon som inte behärskar svenska. Region Blekinge påbörjade en utredning i januari som ska fastställa om det finns möjligheter att kräva en avgift från patienter för tolktjänster. Det finns en pågående diskussion om hur Förvaltningslagen ska tolkas. Frågan är om man även efter etableringstiden kan kräva att skattebetalarna ska betala för ens tolk om den nyanlände själv avstått från att lära sig svenska. Det tycker inte vi Sverigedemokrater.

Det finns en möjlighet att Sverigedemokraternas förslag underkänns i domstolar. De flesta kommunala beslut kan överklagas och underkännas av rättsliga instanser. Däremot menar vi Sverigedemokrater att det är en invandrares skyldighet att lära sig det svenska språket.

Annons

Under etableringstiden, då man inte hunnit lära sig det svenska språket är det rimligt att få tillgång till en avgiftsfri tolk. Självklart ska funktionsvarierade invandrare ha tillgång till en avgiftsfri tolk, vilket vi också skriver i vår motion. Däremot är det barockt att tro att samhället alltid kan bära ens tolkkostnader. Samhället erbjuder SFI och vem som helst kan lära sig svenska.

Sverigedemokraterna anser att en fungerande integrationspolitik kräver att man förtydligar vilka krav som ställs på den nyanlände och vad som händer när man inte uppfyller sin integrationsplikt. Det är ett mycket ärligare förhållningssätt än den kravlösa invandring och integrationspolitik som hittills har förts av de rödgröna partierna.

Magnus Olsson Oppositionsråd SD Malmö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy