Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnidrott stoppas efter nya restriktioner

Alla idrottshallar i kommunal eller statlig regi ska stänga omedelbart. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens. Beslutet gäller nu även för barnidrott samtidigt som elitidrottarna fortsatt undantas.
– Viruset har väl väldigt svårt att känna skillnad mellan privata och offentliga anläggningar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Stefan Löfven och regeringen presenterade tillsammans med Folkhälsomyndigheten nya restriktioner.Bild: Jessica Gow/TT
Under fredagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. En av dem var att all statlig och kommunal verksamhet som inte anses nödvändig ska stängas, till exempel idrottshallar och simhallar. Något som börjar gälla omedelbart och fram till den 24 januari.
Enligt statsminister Stefan Löfven (S) betyder det att barnidrott nu stoppas.
– Man kan vara ute när man ska röra på sig. Men ja, all verksamhet som inte är nödvändig ska stänga, säger statsminister Stefan Löfven.
Många barn håller på med idrotter som inte går att utöva utomhus, till exempel ishockey eller simning. Tidigare har barn födda 2005 eller senare undantagits från rekommendationer som rör idrott, men inte längre.
– Det är bekymmersamt. Men det här har ändå bedömts som en viktig åtgärd för att minska rörelsen i samhället. Det är ingen idealisk situation. Vi skulle gärna se att man ganska snabbt kan återgå till ett läge där man kan erbjuda mer möjligheter för barn- och ungdomsidrott, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tror att det kommer väckas frågor kring huruvida privata anläggningar kan hålla öppet.
– Problemet är inte bara den offentliga delen, för oss finns det många privata aktörer. Viruset har väl väldigt svårt att känna skillnad mellan privata och offentliga anläggningar.
– Hanterar man det här olika så skulle man se vissa allmänna problem. Hur är det med till exempel privata padelbanor, ska de stänga? Viruset går inte efter ägarform, säger Eriksson.
Han är också bekymrad över hur det här kommer att påverka barn och unga.
– Min oro är vad betyder det för barn och ungdomar om man inte kan röra på sig även om man har ett allmänt utomhusalternativ. Kommer vi att tappa de här människorna, kommer de att röra sig mindre? Den oron maler hela tiden i kroppen, säger Björn Eriksson.
Men precis som tidigare kommer elitidrottare att undantas.
– Det är så att elitidrott, de som är professionella, är en yrkesverksamhet så det går under ett annat regelverk. Det ska fortgå, säger Stefan Löfven.
Samtidigt har stora virusutbrott skett i flera elitklubbar.
– Man har inte vidtagit striktare åtgärder mot det eftersom det skulle innebära ett yrkesförbud. Men det är klart att det är bekymmersamt. Det är kanske inte bara i närkontakterna utan även i umgänget utanför planen eller rinken som man ser smittspridningen, säger Johan Carlsson.
Björn Eriksson säger att RF diskuterat frågan med både Folkhälsomyndigheten och regeringen. Det har vuxit fram en definition att den som lever på sin idrott, på seniornivå, kan fortsätta idrotta.
– Utöver det kan inte vi som paraplyorganisation för idrott gå in och säga hur bågskyttar, hockeyspelare och fotbollsspelare ska göra. Det belyser möjligen frågans komplexitet.
Gå till toppen