Jag välkomnar att Moderaterna via Johan Forssell och Louise Meijer har tagit steget in på den förebyggande planhalvan av brottsbekämpningen (Aktuella frågor 17/12).
Det är mycket viktigt att ett parti som tidigare ensidigt har fokuserat på hårdare tag nu säger sig ha ambitioner även gällande det förebyggande arbetet.
Miljöpartiet och Moderaterna är helt ense om att det är bråttom att bryta rekryteringen av barn och unga till gängen. I veckan rapporterade Sveriges Radio att sex av sju polisregioner uppger att barn bär och förvarar vapen åt kriminella. Rekryteringen sker främst i utsatta områden och inte sällan får barnen någon typ av ersättning, till exempel en mobil. I flera regioner är Polisens uppfattning att rekryteringen av barn har ökat och att de barn som rekryteras är i yngre ålder.
Annons
Annons
Det är mycket allvarligt när barn så unga som 10–12 år lockas att springa gängens ärenden. Att äldre tonåringar sitter häktade misstänkta för att ha utfört mordförsök och mord på uppdrag av äldre, talar också sitt tydliga språk. Brottsförebyggande insatser behövs redan från mödra- och barnavården. Det är lite märkligt att Johan Forssell och Louise Meijer också konstaterar det och sedan räknar upp en rad förslag som fokuserar på när unga redan har begått brott.
Miljöpartiet har länge talat om förebyggande åtgärder och påtalat vikten av insatser för att unga ska fångas upp innan de begår brott. Om nu Moderaterna menar allvar med att de vill se tidiga åtgärder, genom att satsa på skolor i utanförskapsområden och bryta bidragsberoende, så hoppas vi att de också kan se över en del av sina käpphästar.
Det svenska skolsystemet är segregerande och behöver reformeras. Därför är det inte läge att värna om aktiebolag som värvar de mest lönsamma eleverna eller ett skolvalsystem som skapar segregation. För att vara brottsförebyggande måste skolan bli mer jämlik. Elever med störst behov måste få träffa duktiga pedagoger och få stöd i tid. Det kräver att resurserna fördelas efter behov.
När Moderaterna pratar om bidragsstopp pratar Miljöpartiet om fattigdomsstopp. En riskfaktor som Brå, Brottsförebyggande rådet, pekar ut för ungdomskriminalitet är bristande ekonomi i familjen. Jämlikhetskommissionens betänkande lyfter också att ekonomisk jämlikhet ger lägre brottslighet.
Annons
Det är inte hot om indragna bidrag och oro över räkningar som gör att människor får mer välbetalda jobb. Miljöpartiet är övertygat om att människor vill kunna försörja sig själva och bidra till samhället. Därför är det självklart för oss att sätta in insatser mot barnfattigdom, som höjningar av underhållsstödet, något som särskilt kommer barn till ensamstående föräldrar till del.
Annons
Om Moderaternas besked nu är att de är beredda att stötta Miljöpartiets förslag om tidiga insatser i barnavården, förskolan och skolan, om att stärka avhopparverksamheten och ge socialtjänsten och ungdomsvården fler verktyg så välkomnar vi det. Även om det är regeringen som presenterar förslag till lagändringar så kräver varje förslag en majoritet av rösterna i riksdagen.
För Miljöpartiet är det viktigt att fler åtgärder kan sättas in innan unga dras in i kriminalitet. Polisen och rättsväsendet har fullt upp med att gripa och lagföra de som redan begår brott. Brottsbekämpningens andra ben – det förebyggande – måste få större betydelse i debatten. Om Moderaterna är beredda att trycka på grön knapp i riksdagen för våra förslag, välkomnar jag det.
Johanna Öfverbeck (MP), rättspolitisk talesperson