Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Svårt att få ut dina uppgifter? Bra!

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Enligt lagen måste myndigheter och företag lämna ut alla lagrade personuppgifter till den de berör.

Bild: ijord, Thomas Winje

Annons

Dataskyddslagen GDPR ger alla rätt att få ut personuppgifter som lagrats av myndigheter och företag. Det är också den lagen som gör att man numera har möjlighet att välja hur mycket information som får sparas, så kallade kakor, när man besöker en sida på internet.

Annons

Ekot har låtit elva personer kontakta kommunen där de bor för att begära ut sina personuppgifter. Det har gått sådär. I flera fall tog det lång tid och i en del gick det knappt. Testpersonerna vittnar om krångel och administrativa besvärligheter. I ett fall gick den ansvarige personen inte att nå alls per telefon. I ett annat fall fick – givetvis – handläggaren eld i baken först sedan testpersonen antytt att hanteringen skulle hamna i ett nyhetsinslag i radio.

Annons

Ekot avslöjar också att invånare i Stockholm tvingas vända sig till kommunens nära 60 olika förvaltningar, kommunala bolag och andra verksamheter för att få ett komplett utdrag av sina personuppgifter.

Märkligt nog framställs detta som någon form av brist.

Mardrömmen vore trots allt att varje kommun hade en på förhand preparerad dossier för varje invånare innehållandes en komplett uppsättning av samtliga lagrade personuppgifter. Ibland är brist på koll faktiskt att föredra.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy