Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Alla (nästan) är vi kusiner från landet.

Skåne. Guldigt och mäktigt.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Kusiner från landet, sett från Stockholm, det är många av oss. Men en är mäktigare än andra. Hon heter Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon är inte enbart ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, hon sitter också i styrelsen för landets största parti, Socialdemokraterna. Och vad mer är: många – till och med i Stockholm – lyssnar till henne.
Tidningen Fokus har rankat de 50 mäktigaste personerna utanför huvudstaden. Högst upp på listan hamnar just Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det är viktigt för hela Skåne, inte minst Malmö (614 km från Stockholm).
Men ännu viktigare är att Skåne som helhet framstår som så tungt.
Fem personer hemmahörande i Skåne hamnar bland de tio mäktigaste personerna utanför Stockholm. Som nummer 2 kommer regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M), som nummer 5 Peter Danielsson (M) – stark man i Helsingborg (557 km från Stockholm), nummer 9 Christian Sonesson i Staffanstorp (611 km) som av Fokus beskrivs som Carl Johans ”mer opolerade broder”. På tiondeplatsen återfinns kommunstyrelsens ordförande i Landskrona (577 km), liberalen Torkild Strandberg.
Strandberg påstås leva så som den tidigare statsministern Göran Persson (S) lärt: ”Hellre en stor skit i Skåne än en liten skit i Stockholm.”
Torkild Strandberg är en av de personer som tackat nej till en plats i riksdagen för att göra mer nytta på hemmaplan. Vilket ett lokalt valresultat på 34,24 procent skvallrar om.
För det handlar givetvis mycket om Stockholm.
”Metrocentrismen är en norm”, menar Peter Waara, professor i utbildningsvetenskap i Uppsala, i Fokus. Han fortsätter:
”Ritar du upp en kvadrat mitt i Stockholm där sidorna är 10 km tror jag att du hittar 90 procent av all makt; politiken, näringslivet, media och kulturen.”
Det händer såklart att riksdagen gör sina försök att sprida makt, men det tycks mest bli enstaka ryck. Häromåret lanserade statsrådet Ardalan Shekarabi (S) sin decentraliseringsreform – 10 000 statliga jobb skulle omlokaliseras, ut i landet. Världen väntar på ett märkbart resultat.
En förklaring till Skånes styrka i rankningen är, dessvärre, andras relativa svaghet.
Vem är Axel Josefson? Rätt få som vet. Axel Josefson (M) leder kommunstyrelsen i Göteborg, landets andra stad. Efter en period av politiskt kaos med avhopp och bråk, en svag ledning och en splittrad opposition i Göteborg (470 km) har kommunerna i Västra Götaland uppenbart svårt att samla styrkorna. Det är talande att Josefson rankas som nummer 46 på listan över maktpersoner utanför huvudstaden.
Självfallet har inte heller Skåne den tyngd som många skåningar anser att landsänden är värd, den som skulle lyfta Skåne och därmed hela Sverige. Tänk en fast HH-förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, en metrolinje mellan Malmö och Köpenhamn, tänk all möjlig statlig hjälp med satsningar på jobb, utbildning och infrastruktur mellan Båstad (543 km) och Simrishamn (611 km), mellan Osby (497 km) och Vellinge (633 km).
Avståndet till Stockholm är inte det viktiga. Det gäller att satsa här. Skåne är guld värt.
Gå till toppen