Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byter från havredryck till energi

Intresset för hållbar livsmedelsproduktion förde Carina Tollmar till ett litet uppstartsföretag som senare kom att bli känt som Oatly. Efter en lång och händelserik resa byter Kävlingebon jobb och blir hållbarhetschef på Eon.

Carina Tollmar tror att hon kan tillföra något på Eon med sin bakgrund från Oatly. "Eon vill bli snabbare i olika processer, och där hoppas jag kunna bidra med kunskap utifrån mina entreprenöriella kvalitéer".Bild: Kajsa Ragnestam
Det var i samband med studierna till agronom på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala som intresset för hållbar livsmedelsproduktion föddes. När det var dags att genomföra examensarbetet sökte sig Carina Tollmar tillbaka till rötterna och Sveriges "kornbod".
– Jag är ju själv från Svarte utanför Ystad, och en stor del av livsmedelsproduktionen finns i Skåne.
Hon kom i kontakt med företaget Ceba, som grundats av forskare med koppling till Lunds universitet. Året var 1999 och de skulle precis påbörja utvecklingen av en havrebaserad yoghurt.
Efter examensarbetet fick hon ett erbjudande om att stanna kvar på företaget. Carina nappade direkt.
– Då bestod företaget av fem personer, men en av dem skulle vara föräldraledig och jag fick chansen att hoppa in.
Resten är så att säga historia. I dag heter företaget Oatly och har cirka 600 anställda. Under resans gång har Carina ansvarat för både kommunikation och hållbarhetsfrågor på företaget.
– Det är ett väldigt entreprenöriellt företag som alltid varit på väg. Jag tänkte väl inte att jag skulle stanna där hela mitt yrkesliv, men någonstans insåg jag det aldrig skulle bli rätt tillfälle. Till slut bestämde jag mig för att bara hoppa av i farten.
Hon var presschef på Oatly när företaget lanserade en marknadsföringskampanj som utmanade den svenska mejeribranschen. Svensk Mjölk valde att stämma Oatly, och till slut förbjöds företaget att komma med påståenden som att komjölk inte är anpassat för människor.
Carina beskriver perioden som "personligt jobbig", men framhåller också att Oatly gick stärkta ur krisen.
– Det satte företaget på kartan. Efter det har vi bland annat haft lättare att få igenom krav hos våra leverantörer.
I somras kom nästa "bomb". Oatly fick omfattande kritik för att man tagit in kapital från ett bolag som kopplas till regnskogsskövling
– Vad som är rätt eller fel är svårt att säga. Samtidigt måste någon våga ta steget så att kapitalet omvandlas och blir grönt, påpekar Carina.
Att leda omställningen mot ett grönare samhälle är precis vad hennes nya tjänst går ut på. I januari börjar Carina Tollmar som hållbarhetschef på energijätten Eon.
– Det kommer att bli extremt spännande. Jämfört med livsmedelsbranschen har bolag som Eon kommit betydligt längre när det gäller omställningen till mer hållbara lösningar. Genom att ta täten kan Eon fungera som en förebild för andra företag, säger Carina.
2018 uppdagades att stamnätet inte längre klarade av att försörja sydvästra Skåne med tillräckligt mycket el. Tillsammans med regeringen och Svenska Kraftnät har Eon tagit fram ett omfattande åtgärdspaket som ska lösa försörjningen både på kort och lång sikt. Men läget är fortsatt ansträngt.
– Ett välfungerande elnät är en förutsättning för att vi ska klara av omställningen, konstaterar Carina.
Hon går från ett relativt litet företag till världens största privatägda energikoncern. Carina Tollmar hoppas att hon kan tillföra något med sin bakgrund.
– Jag är nyfiken på hur stora organisationer gör, vilket påverkade mitt val när jag tackade ja till tjänsten. Eon vill bli snabbare i olika processer, och där hoppas jag kunna bidra med kunskap utifrån mina entreprenöriella kvalitéer.

Fyra snabba frågor

1. Vad är det bästa med Kävlinge? "Lagom stort med bra service samtidigt som det är nära till flera lite större städer."
2. Vilken tv-serie tittar du helst på? "Jag tittar väldigt lite på tv och följer ingen serie."
3. Vad har du för fritidsintressen? "Jag gillar att vara ute och fixar gärna i trädgården, lagar gärna mat och läser när tid finns."
4. Vilken är din bästa ledaregenskap? "Stort engagemang och intresse för människors drivkrafter: det brukar få saker att hända."
Gå till toppen