Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Välkommet med mer engagemang mot hemlöshet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Många visar prov på ett fantastiskt engagemang för Malmöbor som saknar egen bostad. Det är sådan sammanhållning som präglar staden och gör att många trivs. Vi uppmanar alla som vill hjälpa att vända sig till krafter i det breda nätverk av organisationer som redan finns.

Kommunen har under flera år utvecklat insatserna mot hemlöshet. För bara några år sedan var trycket så stort att socialtjänsten ofta bara hann jaga tillfälliga lösningar. Kommunledningen beslutade då om extra satsningar för att förstärka det förebyggande arbetet och att snabbare hitta stabila lösningar.

Det har bidragit till att hemlösheten sjunkit kraftigt. För bara två år sedan var 509 barnfamiljer hemlösa – det vill säga att de saknade en långvarig boendelösning och var utlämnade till kortvariga bostäder med risk för att behöva flytta runt. Sedan dess har antalet sjunkit med 65 procent och är i år nere på 178. Den utvecklingen ska fortsätta.

Annons

Annons

De senaste åren har 20-25 personer helt saknat boendelösning, som räknas som uteliggare. De utgör 0,07 promille av Malmös befolkning. Alla har erbjudits hjälp men avböjt av olika skäl.

Övriga har bostad. De allra flesta hittar egen bostad via bostadskön hos Boplats syd men i vissa fall handlar det om att hyra i andra hand av socialtjänsten, om genomgångsbostäder för att se hur personen klarar eget boende eller om bostad med stöd och tillsyn vid till exempel missbruk eller om personen lider av psykisk ohälsa.

Vid sidan av kommunens insatser har vi flera samarbeten för att ge hemlösa personer en dräglig vardag och en bättre livssituation. Bland dem:

• Gatutidningsförsäljarnas förening i Skåne för sociala aktiviteter.

• Fotbollsföreningen Gatans lag för att motivera spelarna till att ändra sin livssituation.

• Immanuelsförsamlingen för mötesplats med matservering, kläder.

• Juridikcentrum för att hjälpa personer i utsatthet med juridiska frågor.

• Röda korset för att bland annat erbjuda soppkök i Folkets park.

• Räddningsmission Malmö för mötesplats med stödsamtal.

• Café David av Skånes stadsmission för att servera fri frukost och subventionerad lunch. Även rådgivning.

• Café Maria av S:t Maria kyrka för rådgivning och mötesplats med frukost till självkostnadspris.

Vissa personer har inte har rätt till långvarig hjälp av socialtjänsten enligt socialtjänstlagen och som inte heller kan hitta egen bostad. Därför samarbetar kommunen med Skånes stadsmission om råd- och stödcentret Crossroads där det också serveras frukost varje dag och ges tillgång till toalett, dusch, tvättmaskin och rena kläder. Under vintertid öppnar värmestugor för både unga och vuxna genom liknande samarbeten. På natthärbärget Vinternatt finns sovplatser genom kommunens samarbete med Pingstkyrkan.

Annons

Annons

Vi samarbetar med 37 organisationer för att hjälpa utsatta Malmöbor till ett bättre liv. Det är ett stort engagemang, som också lägger grunden för den särskilda attityd som präglar staden. Vi hjälps åt. Alla som vill bidra i kampen mot hemlöshet är välkommen att vända sig till någon av alla krafter i civilsamhället som har stor erfarenhet av att arbeta med problemet.

Sedat Arif (S) Ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad

Joel Laguna (L) Vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy