Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Hur kan MP tro att skolan blir bättre om företag får hjälp av Malmö stad?”

Att anställa en ”friskolesamordnare” är ett stort steg åt fel håll, skriver Emma-Lina Johansson och Anders Skans, Vänsterpartiet i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige är unikt när det gäller att privata skolor får samma elevpeng som offentliga, skriver artikelförfattarna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

När hela Skolsverige debatterar vinster i skolan och skolsegregation vill Miljöpartiet i Malmö lägga kommunala skattepengar på att hjälpa riskkapitalisterna att etablera nya skolor i staden.

I en motion till dagens kommunfullmäktige, tisdagen den 22 december, föreslår miljöpartisterna att Malmö stad ska anställa en ”friskolesamordnare” som ska underlätta nyetableringar. En sådan tjänst är en liten summa för kommunen, men ett stort steg åt fel håll för skolutvecklingen i Malmö.

Bland många i Skolsverige, från oss som hela tiden varit mot en marknadsanpassad skola till ångerfulla miljöpartister och liberaler på riksplanet, råder det en samsyn om att det svenska skolsystemet har urartat.

En så extrem marknadsanpassning som i Sverige finns inte i något annat land. Sverige är det enda land som tillåter att privata skolor får ta ut obegränsat med vinst från offentligt finansierade skolor. Sverige är även unikt när det gäller att privata skolor får samma elevpeng som offentliga.

Annons

Annons

I den debatt som tagit fart i Sverige under hösten presenteras undersökningar och forskningsresultat, bland annat Skolverkets Kartläggning av huvudmäns arbete med att motverka skolsegregation som visar att marknadsanpassningen av skolan har gett en ökad segregation och en större skillnad mellan enskilda skolor än tidigare. Det finns knappt en enda seriös debattör som tycker det är bra.

Det är alltså i detta läge de malmöitiska miljöpartisterna lägger en motion som vill stärka marknadens roll när det gäller skolan. De gör det med stöd av högerpartierna, Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I kommunstyrelsen gick de fyra partierna samman och röstade för förslaget, att kommunen ska anställa en "friskolesamordnare”. Idag kommer förslaget upp i kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet.

I Miljöpartiets motion talas naivt om kooperativ och små skolor, men det är inte sådana som idag startar nya skolor. Privata skolor startas och ägs av riskkapitalbolag vars enda syfte är att tjäna pengar.

Ett aktiebolags främsta mål är att ge aktieägarna så hög avkastning på sina investeringar som möjligt, inte att bygga en jämlik och bra skola. Det är utvecklingen mot fler privata vinstdrivna skolor som Miljöpartiet med stöd av högern vill förstärka, inte bygga en skola för alla barns bästa.

Hur kan Miljöpartiet tro att skolan blir bättre om fler privata företag hjälps fram av Malmö stad? Förslaget innebär tvärtom att en tjänst som gör det sämre för Malmös barn, bekostas med pengar som annars skulle ha gått till undervisning.

Annons

Annons

När de privata skolorna ska försvaras talas det ofta om att de gynnar olika pedagogiker, men inget kan vara mer felaktigt idag. Enligt rapporter från tankesmedjan Balans lägger de privata skolorna inte mycket resurser på pedagogisk utveckling, de satsar på att locka till sig elever som kostar så lite som möjligt att undervisa.

Malmö behöver en skola med välutbildad personal och tillräckligt med resurser, inte en skola vars budget skärs ner med över 40 miljoner kronor som nu sker i Malmö stad i den budget som Miljöpartiet har förhandlat fram med Socialdemokraterna och Liberalerna.

Ska Sverige kunna bygga en jämlikare skola som kompenserar för elevernas olika bakgrunder går det inte att privatisera mer. Istället krävs satsningar på en välfinansierad offentlig skola utan vinstintressen. En skola som har till uppgift att ge alla barn en bra utbildning.

Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd i Malmö.

Anders Skans (V), gruppledare i Malmö.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan