Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han fintar höger och går vänster

Polykemis plastblandningar finns i bilar från Volvo, BMW och Volkswagen. I över 50 år har bolaget riktat in sig på nischer som är för små för de globala kemibolagen att bry sig om.
– Vi vet vår position men ibland fintar vi bort jättarna och får affärer som vi egentligen inte ska kunna vinna, säger Polykemis vd Ola Hugoson.

Råvaran i Polykemis fabrik i Ystad är polymerer med svåruttalade namn. De levereras som granulat, en slags risgrynsliknande korn i olika färger. Slutprodukterna, som står färdiga i stora säckar i den andra änden av fabriken är förvillande lika: granulat i olika färger. Men i själva verket är det helt olika produkter. I fabriken blandas först råvarorna med varandra. På någon av de 24 produktionslinjerna smälts de sedan samman under hög värme. Den färdiga produkten kommer ut som strängar som torkas för att sedan klippas ned i granulat igen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen