Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lyckliga hundar och andra byrackor i Malmö

19 000 hundar kan idag kalla sig Malmöbor. Och trenden är att de fyrbenta blir allt mer välkomna i stadens cityliv, affärer och restauranger.
Annat var det förr. På 1700-talet fick Nattmannen extra krut för att lösa hundproblemet, och för hundra år sedan gjorde den höga kommunala hundskatten att jyckarna blev färre.
I en serie artiklar skriver vi om Malmös hundar, och vi börjar med en titt i backspegeln.

Tidstypiskt porträtt av barn med hund från förra seklets början. Fotografiet är taget i Anna Lindbergs studio på Rönneholmsvägen 6. Namnet på såväl unge som jycke är okänt.Bild: Alma Lindberg
Dagens jyckar är oftast lyckliga hundar. Den har en varm sovplats, inte sällan i sängen, den får trygghet under familjens beskydd, rikligt med mat och godis. Stadshundarna har tillträde till iordningställda rastgårdar och kan springa fritt på en del fält i Malmö.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen