Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi ser gärna att skolor drivs av idéburna företag och organisationer.”

Till skillnad från Vänsterpartiet sitter vi inte på läktaren och ropar ideologiskt renodlade ramsor utan kavlar upp ärmarna och tar ansvar, skriver Stefana Hoti och Mohamed Yassin, Miljöpartiet.

Tyvärr har Sverige idag en riksdagsmajoritet som låter marknadens intressen gå före barnens, skriver artikelförfattarna.Bild: Stian Lysberg Solum
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Svensk skola har under lång tid blivit mer ojämlik. Det är stötande att dagens system skapar incitament för aktiebolag att värva de mest lönsamma eleverna.
Vi vill stoppa vinsterna i skolan och se nya ersättningsprinciper som tvingar alla skolhuvudmän, alltså kommuner, stiftelser och privata aktörer, att ta ansvar för en jämlik utbildning för alla barn.
Idéburna skolor missgynnas kraftigt av dagens system. Att anställa en friskolesamordnare i Malmö, som Miljöpartiet förespråkar, men som vi tyvärr inte fick gehör för i kommunfullmäktige, är ett kraftfullt steg för att råda bot på det.
Emma-Lina Johansson och Anders Skans (V) sätter huvudet på spiken när de poängterar att få skolor idag startas av aktörer utan vinstintresse (Aktuella frågor 22/12). Det är precis därför Malmö stad bör anställa en friskolesamordnare.
Till skillnad från Vänsterpartiet ser Miljöpartiet positivt på att fristående pedagogiska verksamheter får möjlighet att bedriva undervisning i Malmö.
Barn är olika. Ett bredare utbud av undervisningsmetoder ger fler barn möjlighet att hitta rätt i skolvärlden och i tillvaron. Vi ser därför gärna att fler skolor drivs av föräldrakooperativ och att idéburna företag och organisationer kan etablera sig i Malmö, inte minst i delar av Malmö där skolresultaten är låga.
Stora börsnoterade bolag har resurser att hitta mark och lokaler, medan mindre skolkooperativ och brukarstyrda skolor har svårt att etablera sig.
När det gäller nybyggda skolor räknar Malmö stad med att 15 procent av barnen kommer att gåpå en skola som inte drivs av kommunen. Om färre fristående aktörer än idag vill etablera sig i Malmö kan det att leda till brist på skolplatser. I ett sådant läge skulle Vänsterpartiets politik, som bygger på en avsky mot alla skolor som inte är kommunala, göra att fler Malmöbarn inte skulle få någon skolplats. Det skulle i sin tur leda till överfulla kommunala skolor med en undermålig arbetsmiljö får både barnen och lärarna.
Genom en friskolesamordnare skapas förutsättningar för fler mindre aktörer att etablera sig i Malmö och därigenom säkerställa att varje Malmöbarn får en skolplats.
Vi håller med Vänsterpartiet om att Malmö behöver skolor med välutbildad personal och mer resurser. Därför gjorde vi en extra satsning på 50 miljoner kronor på skolan i vårt förslag till budget för Malmö 2021.
Miljöpartiet har ett budgetsamarbete med stadens politiska styre, Socialdemokraterna och Liberalerna. I våra förhandlingar föreslog vi en skattehöjning för att skydda skolan från nedskärningar. Det gick Socialdemokraterna och Liberalerna inte med på, vilket vi beklagar.
Men om inte Miljöpartiet hade tagit ansvar och budgetförhandlat med Socialdemokraterna och Liberalerna hade Malmös skolor nu styrts av Moderaternas budget med stöd av Sverigedemokraterna. Det hade lett till stora nedskärningar i de skolor som ligger i Malmös ekonomiskt utsatta områden där barnen har störst behov av fler lärare, kuratorer och specialpedagoger.
Pengarna hade istället gått till skolorna i Malmös socioekonomiskt starka områden, något som hade fått katastrofala följder för de barn som mest behöver samhällets stöd. Till skillnad från Vänsterpartiet sitter vi inte på läktaren och ropar ideologiskt renläriga ramsor utan kavlar upp ärmarna och tar ansvar.
På det nationella planet vill Miljöpartiet se stora förändringar för ersättningsprinciper, skolvalssystemet och möjligheten att ta ut vinst. Tyvärr har Sverige idag enriksdagsmajoritet som låter marknadens intressen gå före barnens.
Det ändrar inte att det i Malmö bör finnas ett bredare utbud av pedagogiker så att barn får en så bra skolgång som möjligt. Därför behöver Malmö en friskolesamordnare.
Stefana Hoti (MP), partiföreträdare
Mohamed Yassin (MP), ledamot i Malmö kommunfullmäktige
Gå till toppen