Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellinges nota för uppsagd Strandbadenpersonal: närmare 1,8 miljoner

Kommunen har inte lyckats omplacera Strandbadenpersonalen efter nedläggningen. Fem av sex anställda köps nu ut av kommunen – till en kostnad av närmare 1,8 miljoner.
– Det här avslutet känns förödmjukande, säger verksamhetschef Per Persson.

”Det är inte så här man vill att det ska gå till. Bara få det i knät som vi har fått”, säger Per Persson, verksamhetschef på Falsterbo Strandbad.Bild: Lars Brundin
Konsthallen har varit stängd i veckor, och även Naturum lade ner verksamheten i fredags till följd av de striktare covidrestriktionerna för offentliga verksamheter. Efter nyår ska lokalerna tömmas.
Som Sydsvenskan tidigare berättat informerades personalen på Strandbaden redan i september att deras jobb skulle försvinna vid årsskiftet. Efter Moderaternas nedläggningsbeslut står det nu klart att fem av sex tvingas lämna sina anställningar i kommunen. Den sjätte personen går vidare till en ny projektledartjänst som natur- och friluftsutvecklare.
De anställdas uppsägningstid varierar från ett halvår till ett år. Notan för Vellinge kommun: närmare 1,8 miljoner.
Verksamhetschef Per Persson blev anställd 2015 för att bygga upp det nya Strandbaden. Från och med den 1 januari står han utan arbete.
– Det är inte såhär man vill att det ska gå till. Bara få det i knät som vi har fått.
Han säger att han känner en ”oerhörd stolthet” över vad hans arbetsgrupp har åstadkommit.
– Vi har ju jobbat för våra besökare, och för att bygga en verksamhet som har bra aktiviteter för våra olika målgrupper. Framförallt för att få med lokalbefolkningen i det vi gör. Det vi har sagt är att vi lämnar med flaggan i topp.
Vad känner du för det här avslutet?
– Det känns surt att avsluta på ett sådant här sätt. Förödmjukande, för att uttrycka det milt.
– Men vi kan inte älta det här, det är politiska beslut som vi inte kan rå på.
Falsterbo Strandbad har sedan 2016 kostat Vellinge kommun runt tio miljoner om året. Största utgiftsposten har varit just personalen, 5,5 miljoner per år.
Vellinges kommundirektör Charlotte Unosson menar att uppsägningarna har följt standardrutinerna med fackliga förhandlingar och en genomgång av lediga tjänster i kommunen.
– Rutinmässigt tittar man över alla möjligheter, det är en normal process enligt gängse regler, säger hon.
– Vi följer kollektivavtal och anställda får det de har rätt till beroende på hur länge de varit anställda, ålder och sådana saker.
Hur ofta hamnar kommunen i den här situationen?
– Det gör vi ibland, för att det blir en övertalighet som ska hanteras. I detta fallet var det ett politiskt beslut, som gjorde att vi hamnade i en arbetsbristsituation, säger Charlotte Unosson.
Nästa år satsar Moderaterna 1,6 miljoner på natur- och utomhusverksamhet som ska ersätta Strandbaden. Oppositionspolitikern Magdalena Nour (C) är nu kritisk till att den potten med råge äts upp av kostnaden för uppsägningarna.
– Carina Wutzler [Vellinges moderata kommunalråd] säger att man vänder på varenda skattekrona, och så köper vi ut kompetent personal istället för att omplacera dem. Ett hejdlöst slöseri med kompetens och pengar.
Gå till toppen