Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pernilla Ström: Nu vaccinerar vi oss - för varandra.

Vaccinet kommer.Bild: Paul Sancya
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det är en mellanmänsklig triumf och en forskarprestation av stora mått att ett vaccin mot covid-19 nu kan distribueras över världen, mindre än ett år efter det att pandemin konstaterats. Vanligtvis tar det betydligt längre tid att utveckla ett vaccin.
Insatsen har blivit möjlig tack vare att läkemedelsföretag och forskare har samverkat och generöst delat med sig. Tidsspillan har minskat genom parallella processer samtidigt som myndigheter forcerat tillståndsgivningen, utan att för den skull ge avkall på vare sig antalet tester eller kvaliteten i prövningen.
I en finstämd intervju i DN (24/12) berättar läkaren Mikael Dolsten, forskningschef vid Pfizer, om hur arbetet har gått till; om intensiva timmar, stort risktagande - och den överväldigande glädjen när testresultaten presenterades. Ingen av de anställda har dock ännu vaccinerats:
”Vi har inte velat gå före i kön.”
Det är vackert.
Under lördagen kom 9 750 vaccindoser till Sverige. På söndag görs de första vaccinationerna på äldreboenden runtom i landet.
Forskarna och vaccinfabrikanterna har levererat. Nu är det upp till var och en av oss att visa vår mellanmänsklighet, vår medmänsklighet genom att ta sprutan så snart den erbjuds. För att skydda oss själva - och än mer varandra.
Gå till toppen