Annons

Annons

Coronapandemin

Smittskyddsläkaren: ”Det är ganska komplicerat”

Trots att vaccinationerna nu är igång i Skåne finns det fortfarande frågetecken kring hur den fortsatta vaccineringen ska gå till. När och hur mycket vaccin som Region Skåne får är en osäkerhetsfaktor.

– Vi måste fortsätta med alla de här andra försiktighetsåtgärderna ett tag till, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Bild: Petter Arvidson

Annons

När äldre och personal på vårdboenden vaccinerats är det dags för äldre personer som bor hemma och inte har vårdinsatser, och senare under våren friska vuxna som inte tillhör någon riskgrupp.

Hur äldre som bor hemma ska göra för att få vaccinationssprutan kan Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinations-samordnare i Region Skåne, inte svara på:

– Den planeringen pågår för fullt nu, sannolikt kommer det bli så att man informeras via sin vårdcentral och sen får kontakta och beställa tid. Det kommer nog att lösas på olika sätt och detaljerna är inte helt klara.

Hur det ska gå till när den friska, vuxna delen av befolkningen ska vaccineras är inte heller klart ännu. Planen är att det ska ske senare under våren och att Region Skåne då tar hjälp av andra aktörer utanför regionens egen verksamhet. Men tidpunkten hänger också på att vaccinleveranserna kommer enligt plan. Huruvida den som vill vaccineras då själv kontaktar vården eller blir kallad är inte heller klart ännu:

Annons

Annons

– Sannolikt får man då också höra av sig själv. Det kommer nog att vara så att man kan gå in och boka tider via 1177 men den planeringen får vi också återkomma till.

Att planeringen ännu inte är helt på plats beror bland annat på att Region Skåne fick mindre vaccin än väntat i den första leveransen.

– Sista tiden har det varit väldigt intensivt planeringsarbete därför att förutsättningarna ändrats efterhand väldigt snabbt, framförallt hur mycket vaccin som ska komma och när det ska komma, säger Per Hagstam.

Per Hagstam pekar också på att det första vaccinet från Pfizer behöver förvaras i minus 80 grader och när vaccinet spätts ut så måste det användas inom sex timmar.

– Det är ganska komplicerat och därför måste man ge det på ett speciellt sätt och till speciella enheter.

De vacciner som väntas komma under våren kan förvaras i vanligt kylskåp och är därför enklare att hantera.

Malmö, Lund och Kristianstad står näst på tur för vaccination. Nästa leverans om 10 000 vaccindoser ska komma nästa vecka, men exakt när vet inte Per Hagstam. Nu pågår arbete med att välja ut vilka vårdcentraler och boenden som ska få de doserna och börja vaccinera.

Vad säger du till dem som tvekar inför att ta vaccinet, och är oroliga för eventuella bieffekter?

Annons

– Det är förståeligt att tänka över det. Det gör säkert de allra flesta. Men såhär långt när det gäller just det här vaccinet så finns det mycket säkerhetsdata. Det är en ganska stor studie som ligger bakom det här vaccinet. Det finns en del lindriga biverkningar som verkar ha gått snabbt över. Men sen är det uppföljning som måste vara på plats, men här finns inget i nuläget som talar för att det här skulle ha allvarliga biverkningar.

Annons

Vilka biverkningar är det?

– Det vanligaste är att det gör ont på stickstället. Sen är det trötthet, huvudvärk, lite frysningar, som egentligen är vanliga vaccinbiverkningar som man kan se vid vanligt influensavaccin. Och de har i regel varit milda och går över efter några dagar.

Om vi talar om allvarligare biverkningar – såsom de som har Pandemrix-vaccinet mot svininfluensan i färskt minne, där barn och unga drabbades av narkolepsi – kan ni vara säkra på att det inte kommer sådana bieffekter av det här vaccinet?

– Man kan inte vara hundraprocentigt säker. Det här är ett individuellt val som alla måste ta. Men är man i riskgrupp eller har hand om personer i riskgrupp så överväger nyttan så mycket här nu, man behöver skydd mot den här sjukdomen covid-19.

Annons

– Sen kan man inte rakt av jämföra med Pandemrix, det var ett helt annat vaccin. Den här biverkningen som dök upp i efterförloppet som drabbade främst ungdomar – något sånt finns inte alls beskrivet med det här vaccinet.

– Men naturligtvis har många det i åtanke, det här är ett nytt vaccin och vi kommer att veta mer om det efterhand. Men det finns väldigt lite som talar för att det skulle ha någon sådan här väldigt allvarlig biverkan.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy