Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Fokus på januaripartierna 1.0 – här finns mer att hämta.

Vart går Nyamko Sabuni?Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Nyamko Sabuni tror inte på någon ny variant av januariöverenskommelsen efter nästa val. På den punkten är Liberalernas ledare tydlig i en färsk TT-intervju.
"Jag tror inte man ska förvänta sig att det ska uppstå någon typ av januaripartier 2.0."
Men vad finns det skäl att förvänta sig?
Liberalernas partiråd beslutade om samarbetet med S, MP, C innan Sabuni tog över partiledarposten. Hon har uttryckt kluvna känslor inför det förut, om än sällan fullt så explicit som nu, när hon kallar konstellationen av partier för "problematisk på många sätt" och menar att överenskommelsen "kanske inte alltid har haft det bästa för svenska folket och Sverige för sina ögon". Vidare förklarar hon att mycket av det som L vill göra bättre för landet inte görs bäst inom denna samling partier och håller öppet för att inte ingå i samarbetet till hösten inför budgetpropositionen 2022.
Samtidigt vill Sabuni inte ge något klart besked kring om L kan ingå i ett framtida borgerligt regeringssamarbete som stöder sig på Sverigedemokraterna. Hon hänvisar rätt och slätt till sitt jultal där hon sade att L inte vinner genom att isolera motståndare, utan att genom att stå upp för liberala värden. Besked i regeringsfrågan utlovas i god tid före valet.
Men att fortsätta samarbeta med S, MP och C under nuvarande former tycks hon alltså vilja utesluta redan nu.
Sättet att kommunicera förvånar, särskilt med tanke på Liberalernas kärva läge i opinionen. Partiet har legat under riksdagsspärren i otaliga mätningar av väljarstödet i år. Och varför skulle fler väljare vilja stöda ett parti som så tydligt förklarar att det medverkar till något problematiskt? Men är otydligt med så mycket annat.
Kontrasten är tydlig till centerledaren Annie Lööf som i en annan TT-intervju ger en helt annan bild av mittensamarbetet.
"Regeringen följer januariavtalet och har genomfört historiskt mycket liberal politik i Sverige. Det är jag stolt över."
Hon pekar på alltifrån skattesänkningar till överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter om förändringar i lagen om anställningsskydd. Centerpartiet kommer att gå till val som ett självständigt parti, förklarar Lööf. Men hon utesluter bara samarbete med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Intressant nog tror Lööf också att Sabuni och hennes partikamrater stannar kvar i regeringssamarbetet ända fram till valet eftersom de då kan peka på en rad liberala reformer som de har varit med och genomfört.
Till saken hör att Sabuni redan radar upp framgångar från januarisamarbetet, som skolreformer, avskaffad värnskatt, åtgärder mot hedersvåld och satsningar på försvaret. I det perspektivet medger hon faktiskt att samarbetet har gått bra "på det stora hela".
Tänk om hon lade huvudfokus på detta istället för att baktala vad de fyra partierna gör. Då hade det inte bara blivit begripligt för väljarna varför L trots allt har stannat i samarbetet. Det skulle också öppnas möjligheter till en liberal spurt i rikspolitiken under återstoden av mandatperioden. Flera punkter i januariöverenskommelsen skulle behöva mer uppmärksamhet. Ytterligare satsningar borde till exempel göras på infrastrukturen och fler steg tas mot en ny, stor skattereform. Mot bakgrund av de missförhållanden som uppdagats under pandemin framstår det också som angeläget att stärka kvalitetskraven i sjukvård och äldreomsorg.
Liberalerna borde helt enkelt kunna göra väsentligt mer med januaripartierna 1.0. Sedan är det trots allt väljarna som avgör om det finns grund för att ens diskutera någon uppdaterad version.
Gå till toppen