Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gäng och buskörning får otrygghet att växa

Stökiga ungdomsgäng, buskörning och trafikproblem är återkommande klagomål när polisen presenterar resultatet av sin årliga trygghetsmätning för Vellinge och Svedala.
Polisen lovar att fortsätt möta problemen med ökad synlighet, trafiksatsningar, narkotikakontroller och insatser mot unga i riskzonen.
Nena Ermin är ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Trelleborg, Vellinge och Svedala. Hon har tidigare varit kommunpolis i Svedala.Bild: Peter Frennesson
Undersökningen bygger på enkätsvar från invånarna i Trelleborg, Vellinge och Svedala som tillsammans utgör lokalpolisområde Söderslätt. Av de nästan 3 000 enkäter som skickats ut har cirka 64 procent besvarats.
Trygghetsmätningen finns här.
Sammantaget upplevs både Vellinge och Svedala som trygga miljöer av invånarna. Men utvecklingen har gått mot ökad känsla av otrygghet sedan 2012 i framförallt Svedala.
– Det kan bero på att samhällsklimatet har ändrats och att brottsligheten är alltmer framträdande i unga åldrar. Men ofta står ett fåtal personer för de mest påtagliga problemen. Jag tror att resultatet kommer att se bättre ut med tiden eftersom polisen tillsammans med andra samhällsaktörer arbetar strukturerat med frågan, säger Nena Ermin som tillförordnad lokalpolisområdeschef.
I båda kommunerna nämns bus- och fortkörning som de största störningarna. I Svedala upplever allt fler problem med ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen.
Nena Ermin menar att polisen prioriterar och fortsätter arbeta med ungdomar.
– Det är viktigt att tillsammans med skola, föräldrar, fritidsgårdar och socialtjänst sätta in insatser bland unga innan problemen blir allt för allvarliga.
Trygghetsmätningen utgör ett av flera analysverktyg för polisen. Jämförelser med antal anmälda brott, var och i vilka sammanhang dessa begås och andra källor ger sedan underlag för hur polisen styr sitt arbete och gör olika insatser.
Under 2021 kommer man i hela lokalpolisområdet att satsa på fler synliga poliser, insatser mot särskilt brottsdrabbade platser, fler trafikkontroller, arbeta tillsammans med kommunerna för säkrare skolvägar, insatser mot narkotika och för att hjälpa unga i riskzonen.
Nyligen berättade Vellinges och Svedalas avgående kommunpoliser, Jörgen Sjåstad och Janne Nilsson, om hur det lokala brottsförebyggande arbetet bland unga under flera år dränerats på kraft, när poliser med lokal inriktning kommenderats till mer akuta uppgifter inom polisen.
Läs också ”När jag lämnar vill jag inte bara bli känd som polisen bakom tiggeriförbudet”
Nena Ermin:
– Hittills har vi haft goda möjligheter att arbeta i alla tre kommunerna med de resurser vi har.
– Vi är en gemensam polis. Man kan inte se det som att resurser exempelvis tas från Svedala och styrs till Malmö. Olika problembilder hänger ofta ihop och finns över kommungränser. Polisarbete i Malmö gynnar också Svedala på sikt, säger hon.
Under året väntas antalet poliser utökas i lokalpolisområde Söderslätt. Men hur många kan hon inte säga eftersom polisen anser att dess arbete kan försvåras om den uppgiften offentliggörs.
– Det kommer att bli fler poliser, men det är ännu oklart på vilka befattningar. Men de kommer att placeras i yttre tjänst.
– Vi vill inte se det som en uppdelning i områdespolis eller ingripandepolis. Det handlar om poliser i yttre tjänst som är synliga för allmänheten. Alla har goda kunskaper om lokala förhållande och jobbar mot problem i alla kommuner, säger Nena Ermin.
Fakta

Trygghetsmätning

Polisens trygghetsmätning består av en lång rad frågeställningar kring lokal trygghet och brottslighet. Nedan redovisas några av dem. Siffrorna anger hur allvarligt ett visst problem anses vara på en skala 0-6, där 0 är den lägsta nivån och 6 den högsta (se nedan).

Siffrorna anger resultatet för 2020 och (2012).

Vellinge

Totalt problemindex: 1,50 (1,22)

Ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen: 2 (1)

Buskörning med mopeder och mc: 4 (2)

Bilarna kör för fort: 3 (3)

Otrygg ute ensam på kvällen: 1 (0)

Utsatt för brott de senaste 12 månaderna: 1 (1)

Polisen bryr sig inte om de lokala problemen: 1 (2)

Svedala

Totalt problemindex: 2,13 (1,22)

Ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen: 4 (1)

Buskörning med mopeder och mc: 5 (4)

Bilarna kör för fort: 3 (2)

Otrygg ute ensam på kvällen: 1 (0)

Utsatt för brott de senaste 12 månaderna: 1 (1)

Polisen bryr sig inte om de lokala problemen 2 (1)

Så graderas problemen: Nivå 0 - ”Närmast obefintligt problem”, nivå 2 - ”Inte särskilt påtagligt problem”, nivå 4 - ”Påtagligt problem” och Nivå 6 - ”Alarmerande påtagligt problem”.

Gå till toppen