Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

God tillgång på munskydd trots nya kravet

Apoteken säljer munskydd som aldrig förr. Och lagren räcker, även med de nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken.
– Vi har sett en rejäl ökning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Från den 7 januari rekommenderas att alla som åker kollektivtrafik i rusningstid ska ha munskydd. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Munskydd har traditionellt sett inte varit någon storsäljare för de svenska apoteken. Men covid-19-pandemin har fått alla tidigare försäljningssiffror att blekna i jämförelse.
Från den 7 januari rekommenderas dessutom att alla som åker kollektivt i rusningstid ska ha munskydd. Beskedet, som kom på en pressträff den 18 december, har fått munskyddsförsäljningen att skjuta i höjden från en redan hög nivå.
– Vi har sett en rejäl ökning. Det har ökat successivt under hösten, men efter den 18:e när beskedet kom har vi sett en fördubbling jämfört med de 14 dagarna innan, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
– Innan corona sålde vi nästan bara till yrkesutövande av olika slag. Då kanske vi sålde 1 000 munskydd per månad. Det säljer vi ju på tio minuter i dag. Det går inte att jämföra.
Tillgången till munskydd är dock god, trots köpsuget.
– Alla apoteksaktörer hade problem under våren. Men nu ser det bra ut och vi har också flera olika leverantörer nu, så vi känner oss ganska trygga med det, säger Annika Svedberg.
– Så om det inte kommer några nya rekommendationer ska det räcka med de lager och de leverantörer vi har nu.
Samma signaler kommer från Apoteket.
– I våras sålde alla munskydd slut, men sedan i mitten, slutet av maj har det hela tiden funnits, säger Magnus Frisk vid Apotekets presstjänst.
– Munskydd är en produkt som vi normalt sett säljer kanske 100 000 av på ett år. Nu har det ofta varit betydligt fler än så bara på en vecka. Vi har aldrig sett något liknande.
Inte heller på Kronans Apotek råder någon munskyddsbrist, enligt pr-chefen Linda Wakeham.
– Jag har inga uppgifter om att det ska ha blivit någon markant peak i efterfrågan sedan den 18 december, men vi ser en fortsatt hög efterfrågan och den drog i gång redan under november, säger hon.
– Under första halvan av november såg vi en kraftig försäljningsökning av munskydd då vi sålde 1,8 miljoner stycken, vilket är fler än vad som hade sålts de föregående 12 månaderna.
Fakta

Så använder du munskydd

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.

Kontrollera att skyddet är helt.

Ta på munskyddet med hjälp av snörena, placera det över näsan, munnen och hakan och fäst banden bakom öronen.

De flesta skydden har en metallbit eller hårdare kant på sidan som ska vara uppåt.

Tryck till över näsryggen, så att munskyddet sitter tätt. Kontrollera att skyddet ligger tätt mot huden runt hela skyddet.

Rör inte munskyddet medan det sitter på.

Ta av det med hjälp av banden, rör inte själva skyddet med händerna.

Kasta det använda munskyddet direkt.

Tvätta händerna efter att du tagit av skyddet eller rört vid det.

Källa: Lloyds apotek, Apotek Hjärtat med flera.

Gå till toppen