Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gösta Linderholm är död

Trubaduren Gösta Linderholm har avlidit, rapporterar Sveriges Radio.

Gösta Linderholm har avlidit. Arkivbild.Bild: JESSICA GOW / TT
Han växte upp i Stockholm och började som jazzmusiker i band som Jazz Doctors och Sveriges jazzband, bandet som fick sitt genombrott med låten ”Brittas restaurang” 1970.
I Sveriges jazzband spelade Eddie Bruhner trumpet. Trots att Gösta Linderholm lämnade bandet 1974 återkom han flitigt som gästartist.
– Han var en både trevlig och glad och lite galen människa. Vi hade så trevligt, jag saknar honom väldigt. Det är en stor förlust, säger Eddie Bruhner.
Gösta Linderholm började skriva visor och låg bakom låtar som ”Rulla in en boll och låt den rulla” och ”Näktergalens ö”. Han skrev även musiken till filmversionen av ”Rasmus på luffen” från 1981.
– Vi kände varandra sedan 1950-talet och hade samma musikintresse. Vi umgicks även utanför musiken. Han var en stor och god vän och musiker. Vi skrev texter tillsammans i Sveriges jazzband och gjorde så mycket tokerier, så det går inte att beskriva. Det var vår gamla trumslagare som ringde med beskedet och jag är helt tagen måste jag säga, säger Eddie Bruhner till TT.
2020 tilldelades Linderholm Ferlinsällskapets trubadurpris. Han var bosatt i Strängnäs med sin fru Lena och paret bodde även växelvis i Provence i Frankrike.
Enligt Ekot avled Gösta Linderholm i sviterna av en stroke. Han blev 79 år.
Gå till toppen