Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ordnar utomhusträning för hela byn i coronatider

Utomhus och med avstånd. Varje dag ser Malin Ohlsson till att Bjärredsborna kan komma ut och träna tillsammans.
– Jag vet att vi gör skillnad, särskilt i år när ingenting annat är som vanligt, säger hon.

I alla väder ser Malin Ohlsson och hennes träningsgäng till att hålla i pass utomhus.Bild: Johanna M Karlsson
Lucka 17:
10 burpees
10 armhävningar
Tre varv.
Lucka 18:
Minst 45 minuters rask promenad.
Från 1 december och hela vägen fram till jul la Malin Ohlsson upp nya utmaningar i den träningsbetonade adventskalender hon skapat i sociala medier. Och gensvaret bland Bjärredsborna var stort. ”Sista armhävningen på ren jävla anamma", svarade någon, medan andra nöjde sig med att ge en tumme upp eller en bock i kommentarsfältet.
Den lokala träningsrörelsen hade sin början för ungefär fem år sedan när Malin Ohlsson engagerade sig i en av ortens idrottsföreningar och ordnade egna träningspass för medlemmar en dag i veckan.
– Jag tänkte, det här kommer aldrig att funka. Men plötsligt var vi 25 stycken, säger hon.
I våras lämnade hon föreningen, men tillsammans med en liten grupp andra tränare fortsatte hon att ordna träningspass. Ofta tre gånger om dagen, morgon, lunch, kväll, utomhus centralt i Bjärred.
– Med ett jäkla engagemang kommer man långt, säger Malin Ohlsson.
Under hösten har träningen fortsatt genom en nystartad ideell förening, och passen är minst sagt välbesökta. Många jobbar hemifrån, och i coronatider lockar inte trånga gym.
Numer måste man dock betala en terminsavgift på 750 kronor per halvår för att vara med på passen – pass som man inte måste boka in sig på. Det är bara att dyka upp. Alla som tränar har med egen matta, för att undvika att sprida bakterier genom att ta i varandras saker. Tränar gör de genom att använda sig av den egna kroppen.
– Och vi kör aldrig samma pass fler gånger i rad. Det tror jag är uppskattat av många.
Tillsammans, till hög musik och med avstånd, så ser träningspassen ut. Men övningarna är olika varje dag.Bild: Johanna M Karlsson
När tidningen gör ett besök på ett av lunchpassen är vädret inte direkt inbjudande. Den kompakta gråheten som den här decembermånaden bestått av bjuder dessutom på kall blåst och en och annan regndroppe. Trots det har knappt 30 Bjärredsbor dragit på sig träningsbyxorna och tagit sig till gräsplätten bakom Bjärehovskolan.
– Idag är man så upptagen med jobb, barn, aktiviteter att det kan vara svårt att själv hitta tid för egen träning. Därför tror jag att vårt koncept är det som uppskattas. Vi erbjuder träning veckans alla dagar, vi tränar i ottan, på lunchen, kvällen och om helgerna. Och under storhelger, säger Malin Ohlsson.
När hon inte ser till att Bjärredsborna svettas jobbar hon som säljare.
Hur hinner du med både jobb och att hålla i träningen?
– Det tar inte så mycket tid med träningen. Jag vet att vi gör skillnad, särskilt i år när ingenting annat är som vanligt. Då står vi pall.
Gå till toppen