Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Vad gör de vuxna när barnen sover?

I Anna Lundgrens och Mia Olofssons bilderbok ”När vi sover” fantiserar barnet om att de vuxna dansar schottis och åker karuseller om nätterna. Shora Esmailian läser en poetisk skildring med medryckande bilder, som bjuder på en mångfald av människor.

Illustration: Mia Olofsson.Bild: Olika förlag
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det har nog drabbat alla barn i världen: när sömnen inte kommer över en väcks i stället nyfikenheten över vad de vuxna egentligen håller på med. Och det kan vara en intensiv känsla, likt den Anna Lundgren och Mia Olofsson skildrar i bilderboken ”När vi sover” (Olika). Där uppstår en rädsla för att missa en upplevelse – på slang numera känt som fomo – och det bubblar av fantasier om allt spännande vuxna hänger sig åt på nätterna. Det icke-namngivna barnet som inte somnar går upp från sängen: ”Det är mamma och Seba / som är vakna båda två. / Åh, vad jag vill veta / vad de hittar på!”

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen