Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös trädhatare utökar sina attacker – slog till mitt på dan på Östra kyrkogården

Trädattackerna i Malmö accelererar. 25 polisanmälningar har gjorts sedan november. Så sent som på onsdagsförmiddagen angreps åtta träd på Östra kyrkogården. Tidigare skadade träd som fått ”bandage” i Malmös parker har nu också angripits igen. Polis uppmanar Malmöbor som ser skadegörelse på träd att ringa 112.

En eller flera gärningsmän har sedan november systematiskt angripit träd runtom i Malmö. Så sent som på onsdagsförmiddagen fick de här åtta träden på Östra kyrkogården ordentliga sår i barken.Bild: Hussein El-Alawi
Den första polisanmälan gjordes redan den 3 november, från gamla kyrkogården.
Sedan dess har över hundra träd, de flesta relativt nyplanterade, angripits runt om i Malmö.
I de flesta fallen ser det ut som om någon har dragit med ett skrapverktyg längs barken. Det finns också exempel där polisen menar att en yxa förmodligen har använts.
På Malmö stads mark skedde de första trädattackerna i Slottsparken, Kungsparken och Pildammsparken.
Bilder på några av de tidigare angreppen från Malmös parker i höstas.Bild: Mark Sousa
Där har ansvariga på Malmö stad försökt reparera skadorna genom att sätta svarta ”bandage” över den bortskavda barken.
– Men nu har vi fått rapporter om att någon har tagit bort bandagen och det kan ha gjorts nya skador på redan skadade träd, säger sektionschef Pernilla Linde på Malmö stads fastighets- och gatukontor.
Så sent som på onsdagen fick hon rapporter om skador på två tidigare helt oskadade träd, i korsningen Kungsgatan-Löjtnantsgatan.
Någon gång på onsdagsförmiddagen har en eller flera gärningspersoner också angripit åtta lite större lindar på Östra kyrkogården.
Skador på en av lindarna på Östra kyrkogården, som angreps på onsdagsförmiddagen.Bild: Hussein El-Alawi
– Det måste ha skett på förmiddagen, för skadorna fanns inte i morse. Det är obegripligt och mycket obehagligt. Platsen ligger helt öppet runt kapellen, säger arbetsledare Claes Östberg på kyrkogårdsförvaltningen.
Östra kyrkogården är inte låst nattetid. Det är däremot gamla kyrkogården, där den allra första anmälan gjordes. Där angreps också ett tjugofemtal träd natten mellan julafton och juldagen. Några av träden som angreps på julnatten hade fått tidigare skador redan i november.
Ett tjugofemtal träd skadades på gamla kyrkogården under natten mellan julafton och juldagen. Flera av dem hade angripits tidigare, redan i november.Bild: Maria G Francke
– Det går att hoppa in på den låsta kyrkogården. Vi ansökte om kameraövervakning redan i våras och har ännu inte fått svar. Vi har i ansökan lagt till det som har hänt träden och hoppas att det ökar möjligheterna. Det här är både mycket obehagligt och oförklarligt, säger kyrkogårdsmästare Rebecka Hansson.
När Sydsvenskan kontaktade lokalpolisområdeschef Andy Roberts på onsdagseftermiddagen fick han genom tidningen kunskap om angreppet på Östra kyrkogården. En patrull skickades till platsen.
– Totalt handlar det nu om 25 anmälningar och ett hundratal träd med kostnader för Malmö stad och Svenska kyrkan på säkert fem till sex miljoner kronor, säger Roberts.
Oräknat den stora attacken på gamla kyrkogården under julnatten har det den senaste veckan kommit in sex nya anmälningar, bland annat från Rundelsgatan, Lönngatan och Finlandsgatan. Totalt har 25 polisanmälningar gjorts – och ett hundratal träd skadats.
Vem eller vilka kan tänkas ligga bakom trädattackerna?
– Jag vet inte. Det här är helt oförståeligt. Brottssamordningen har kopplats in för att se vilka gemensamma nämnare som finns i alla utredningar, säger Andy Roberts.
Polisen har inga spår efter trädhataren eller trädhatarna och får gärna hjälp från Malmöbor. Den som ser pågående skadegörelse mot träd uppmanas av Andy Roberts att ringa 112.
– Man ska givetvis ringa 112 vid pågående skadegörelsebrott. Om det är möjligt och säkert får man gärna fotografera eller filma, men inte ingripa eftersom personen nog har både kniv och yxa.
Gå till toppen