Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler danskar än någonsin vårdas för corona

Antalet coronapatienter i Danmark som vårdas på sjukhus har nått en ny högstanivå och ligger på 944. Samtidigt uppskattas knappt 800 personer i landet ha smittats med den mer smittsamma virusmutation som är utbredd i Storbritannien.

Danskar med munskydd på promenad på Ströget i Köpenhamn.Bild: Johan Nilsson\/TT Johan Nilsson/TT
Det senaste dygnet ökade antalet patienter med konstaterad covid-19 på danska sjukhus med 59 till 944, skriver Ekstra Bladet. I vissa regioner närmar sig antalet patienter gränsen för vad sjukhusen kan hantera.
I Köpenhamn och på Själland är läget så allvarligt att vården kommer att bli lidande, säger intensivvårdsläkaren Christian Wamberg på Bispebjerg-sjukhuset i nordvästra Köpenhamn. Det är nu man börjar se de som smittats i samband med julen, tillägger han.
Samtidigt så fortsätter den mer smittsamma mutationen av covid-19-viruset – som lett till omfattande restriktioner i Storbritannien – att sprida sig i Danmark.
I nuläget har 86 danska fall konstaterats, men det verkliga antalet antas vara cirka nio gånger högre, skriver Statens Serum Institut (SSI) i en rapport, enligt DR. Det bekymrar Tyra Grove Krause, som är avdelningschef på SSI.
– Den sprider sig ju snabbare än de virus vi redan känner till. Det kan betyda att kurvan blir brantare och att vi får en högre toppunkt, säger hon.
Mutationen uppskattas vara mellan 50 och 74 procent mer smittsam än det vanliga viruset och har hittats i 0,8 procent av de positiva proverna som undersökts mellan vecka 47 och vecka 52. Mest utbredd är den på Nordjylland.
Det är dock bara 11 procent av alla positiva prover som har undersökts och därför tror man att det finns betydligt fler än 86 fall – cirka nio gånger fler. För att hålla smittotalen nere tror SSI att det kan behövas fler restriktioner. Vilka åtgärder det skulle vara är än så länge oklart.
– Om man ser på andra länder så har många av dem stramare restriktioner när det gäller till exempel hur många personer som får samlas. Men det får hälsomyndigheterna titta på nu, säger Tyra Grove Krause.
Gå till toppen