Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Brexitavtalet en julklapp utan batterier.

Londons finanskvarter är fotsatt viktiga för EU.Bild: LEFTERIS PITARAKIS
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Glädjen från alla håll inför julaftonens besked om att det efterlängtade handelsavtalet mellan Storbritannien och EU blev klart i elfte timmen kan bli kortvarig nu när den nya tiden – post brexit – börjar.
Parterna slipper de oändliga komplikationerna vid till exempel gränsövergångar, i lufttrafiken och kring varuflödena när Storbritannien som väl är inte kraschade ut ur unionen på nyårsafton. De kan nu fortsätta sina handelsförbindelser under de nya reglerna. Det medför visserligen ökade kostnader och minskad ekonomisk tillväxt, men är ändå långt bättre än det avtalslösa tillstånd som hotade.
Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. För en viktig sektor av såväl Storbritanniens som EU:s ekonomi har nästan helt förbigåtts i avtalet: handeln med tjänster. Storbritanniens finansiella tjänstesektor dominerar stort i Europa och det innebär att de närmaste åren kan bjuda på obehagliga överraskningar när mycket lämnats helt oreglerat.
På båda sidor av Engelska kanalen är fisket en nästan försumbar del av ekonomin med enbart någon tiondels procent av bruttonationalinkomsterna. Ändå nämns ordet fisk 368 gånger i det 1 246 sidor långa avtalet och ordet torsk 358 gånger. Att jämföra med begreppet finansiella tjänster, som bara nämns 90 gånger och oftast bara då avtalstexten gör explicit undantag för just dessa.
Tjänsterna tillhör dessutom en bransch där det råder ett stort handelsöverskott från brittisk sida gentemot unionen. Storbritanniens export av finansiella tjänster till EU värderades förra året till 79 miljarder pund, cirka 881 miljarder svenska kronor. 90 procent av den eurobaserade värdepappershandeln och 84 procent av alla EU:s valutatransaktioner sköts från Storbritannien. Varje dag görs transaktioner i Londons finansdistrikt som omfattar hundratals miljarder euro och som har bärighet på alla de 27 medlemsländernas ekonomier.
När de två parterna nu går skilda vägar utan att närmare ha reglerat den finansiella sektorn blir det upplagt för tvister och bråk om hur de knapphändiga reglerna ska tolkas och vad som ska gälla.
Enligt amerikanska Wall Street Journal behöver tusentals brittiska finanskonsulter fortsätta att verka inom EU även efter nyår och tidningen förutspår stora problem. Bland annat fruktar den att när licenser och rättigheter för de finansiella aktörerna inte reglerats i avtalet kan de lätt dras in eller drabbas av regeländringar. Finansbranschen i bland annat Luxemburg, Frankfurt och Amsterdam ligger också på för att ta marknadsandelar när nu London city hamnat utanför unionen.
Handelsavtalet blev en efterlängtad hård julklapp för EU och britterna. Men att tjänstesektorn i allmänhet och den finansiella tjänstesektorn i synnerhet lämnats därhän är allvarligt.
Den finansiella sektorn är livsviktig i en marknadsekonomi, dess tjänster kan liknas vid ett batteri som ger andra marknader energi. Och för att hårdra julklappsliknelsen: handelsavtalet efter brexit blev ett hårt paket med ett efterlängtat innehåll. Men batterierna är inte inkluderade.
Gå till toppen