Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter pandemiåret: ”Jag har blivit klimataktivist”

Elbil, solceller på taket, vegetarisk mat och second handkläder – Per Belander och hans familj ställde om sina liv för att göra mindre klimatavtryck. Men under pandemiåret 2020 har han tagit ännu ett steg och kallar sig nu klimataktivist.
– Jag vill ju försöka påverka. Jag hoppas att människor har tagit det här året till att stanna upp och reflektera över om vi verkligen är vad vi konsumerar, säger han.

På släktgården i Klågerup kan Per Belander se förändring i klimatet.Bild: Peter Frennesson
I januari 2020 berättade Per Belander och hans familj, dottern Anna och hustru Sofie från Klågerup, i ett reportage i Sydsvenskan om hur de ändrat sina liv för att göra mindre klimatavtryck. Elbil i stället för bensindriven, de gjorde sig självförsörjande på el från solceller på taket och från ett vindkraftverk som Per Belander är delägare i. De drog ner på köttätandet och började köpa kläder second hand. Alla inköp tänktes igenom noggrant.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen