Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Tedin: Pyssel och hemslöjd i coronans spår.

Symaskinen har blivit populär under coronakarantänen.Bild: Andrew Medichini
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Epidemier och pandemier förändrar samhällena de drabbar. Följderna är heller inte uteslutande av ondo, även om de många döda är ett högt pris.
Digerdöden drabbade Europa på 1340-talet med en mortalitet på uppemot 70 procent. Men när farsoten så småningom klingat av var samhället radikalt förändrat. Det blev brist på arbetskraft som i sin tur ledde till att livegenskapen slutligen försvann från Västeuropa. Jorden blev också i viss mån en smula mer rättvist fördelad och livet för de överlevande förbättrades. Åtminstone tills pesten slog till igen.
Spanska sjukan avsatte spår i hur bostäderna kom att utformas. I USA och Storbritannien fick husen särskilda vädringsfönster vid ingången. Byggstilen finns kvar än idag.
I coronapandemins 2020, när så många tvingas sitta isolerade hemma, har pyssel, hantverk och hemslöjd fått en oväntad renässans. Så pass att landets sybehörsaffärer stått handfallna inför den ökade efterfrågan på deras produkter som mer eller mindre tömt leverantörernas lager på symaskiner, enligt ett inslag i Ekot häromdagen.
Då är det en liten, men dock, tröst att fler och fler nu börjat sticka, virka och sy sina egna kläder. Att sykammaren fick sin renässans under coronapandemin var nog lika oväntat som glädjande.
Gå till toppen