Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Så länge jag kan minnas har jag vetat att jag inte är kvinna. Nu har jag testat att vara kille och vet att jag inte är det heller”

Inte man. Inte kvinna. Bör Sverige införa ett tredje kön? Ida Persson Lännerberg och Åsa Sjöström har träffat Charlie, Ames och Kaj, som längtar efter att samhället ska erkänna dem, precis som de är.

Oliver Zivcovic och Charlie Wedin är ett par sedan i våras. Charlie är ickebinär och tycker att alla borde fundera mer på när det verkligen är relevant att ”köna” någon, att tillskriva någon ett kön. ”Jag minns till exempel att vi hade könsuppdelade led till matsalen när jag var yngre”, säger Charlie Wedin.Bild: Åsa Sjöström
Ickebinär är ordet som används för den som varken identifierar sig som man eller kvinna, både och, någonstans mittemellan eller vars könsidentitet varierar över tid. Men än så länge finns det bara två juridiska kön i Sverige. Under flera år har det dock höjts röster för att det bör införas ett tredje.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen