Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Underkänn inte barn och tonåringar i skolan

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Att underkänna barn strider mot barnkonventionen.
Regeringens utredare Jörgen Tholin föreslår att ytterligare ett underkänt betyg ska införas i skolan. Han anser att fördelarna med två underkända betyg är att eleven får en tydligare bekräftelse på sin bristande kunskapsutveckling och kan känna mer motivation att fortsätta jobba för att nå de kunskaper som kvävs för ett godkänt betyg.
Hur reagerar då en elev som inte får det näst sämsta betyget Fx utan det sämsta betyget F. Denna elev behöver inte en tydligare bekräftelse på sin kunskapsutveckling. Hen är sämst i klassen. Inte heller får hen mer motivation att fortsätta jobba.
Barnkonventionen framhåller:
Alla barn är lika mycket värda.
Inga barn får bli sämre behandlade, oavsett om de har en funktionsnedsättning.
Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
Barn ska skyddas mot psykiskt våld.
När man underkänner ett barn följer man inte barnkonventionen. Detta barn blir sämre behandlat på grund av sin funktionsnedsättning ”låg intelligens”. Detta kan betraktas som psykiskt våld och kan inte bedömas vara barnets bästa.
Av den anledningen bör vi återinföra sifferbetygen 1–5. Då skulle både elever och lärare slippa en massa omprov. Eleverna skulle inte behöva känna sig totalt misslyckade och värdelösa.
När ett barn behandlas illa av vuxna, så kan det resultera i att barnet känner hämndlystnad. Varför händer det att skolor brinner? År 2017 var antalet anlagda skolbränder 429, mer än en anlagd brand/dag. Varför börjar en del barn använda droger och en del blir kriminella? Allt beror naturligtvis inte på skolan, men det kan vara en bidragande orsak.
Ylva Nybäck
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen